"Toţi cei 160 mistreţi recoltaţi sâmbătă şi duminică, la ultima ediţie a vânătorii de la Balc, au fost analizaţi din punct de vedere sanitar-veterinar, iar cinci dintre exemplarele doborâte au fost găsite infestate cu trichinela", a declarat, într-o conferinţă de presă desfăşurate marţi, Sorin Hodişan, director adjunct responsabil cu sănătatea animală în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.

Potrivit spuselor lui Hodişan, declararea complexului de la Balc ca zonă infestată cu trichinela "înseamnă nu că pe viitor ar putea fi interzise partidele de vânătoare, ci o supraveghere sporită a zonei, precum şi instituirea obligativităţii ca, de acum, toate exemplarele recoltate din respectivul perimetru să fie analizate din punct de vedere sanitar-veterinar.

Directorul DSVSA a explicat, de asemenea, că cele cinci exemplare de mistreţ găsite necorespunzătoare la examenul trichineloscopic "au fost confiscate şi predate la societatea Protan, pentru a fi distruse".

Sorin Hodişan a mai arătat că la ultima ediţie a tradiţionalei acţiuni vânătoreşti organizată anual la Balc de către omul de afaceri Ion Ţiriac au fost prezenţi şase angajaţi ai DSVSA Bihor, trei medici şi trei asistenţi, care au efectuat analize virusologice, pentru depistarea trichinei şi a pestei, la toate cele 160 de mistreţi recoltaţi.

De asemenea, directorul adjunct al DSVSA a precizat că restul mistreţilor, adică cei sănătoşi, au fost transportaţi marţi la Giurgiu, unde funcţionează singurul abator din ţară specializat în procesarea cărnii de mistreţ. "După prelucrare, întreaga cantitate de carne şi mezeluri va fi distribuită unor cămine de copii şi de bătrâni, în mod gratuit", a spus Sorin Hodişan.