Prefectura Bihor a informat toate celelalte instituții ale administrației locale și serviciile publice deconcentrate din județ că, după publicarea în Monitorul Oficial a unei legi ce consfințește acest lucru, denumirea comunei Abrămuț s-a schimbat în Petreu, așa cum a decis un referendum local desfășurat în septembrie 2021. Se va muta în acest sat și Primăria, tot cum a vrut majoritatea localnicilor.

Primărie mutată

Este vorba despre Legea 374/2022 privind schimbarea denumirii și a satului de reședință ale comunei Abrămuț, județul Bihor, precum și pentru modificarea și completarea anexei la Legea nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, modificare survenită ca urmare a referendumului local din 12 septembrie 2021.

Satele componente ale comunei Petreu sunt Petreu (reședință de comună) Abrămuț, Crestur și Făncica.

„Conform informării primite de la Primăria comunei Petreu, sediul acesteia se află în continuare la vechea adresă din localitatea Abrămuț, nr. 57, urmând a fi relocat până la sfârșitul lunii februarie a anului curent în localitatea Petreu nr. 275, astfel că datele de contact ale instituției rămân, momentan, neschimbate”, a precizat Prefectura Bihor într-un comunicat dat publicității miercuri.

Ambiție UDMR

Așa cum BIHOREANUL a scris la acea vreme, referendumul din septembrie 2021 organizat la Abrămuț a avut loc după mai mult de un deceniu de încercări eșuate, la inițiativa UDMR, ai cărui reprezentanți conduc din anul 2000 Primăria și Consiliul Local Abrămuț, aleșii locali mutând toate investițiile în satul Petreu tocmai pentru a-și justifica demersul.

De altfel, pentru argumentarea necesității referendumului, edilul Barcui Barna a susținut că satul Petreu a ajuns mai dezvoltat decât satele Abrămuț, Făncica și Crestur la un loc. La Petreu au fost comasate centrul școlii comunale și postul de Poliție, și tot aici sunt planificate și alte investiții, cum ar fi construirea unui cămin cultural și a unei săli de sport, precum și amenajarea unui parc.

În comuna Abrămuț, de-acum Petreu, 58% din localnici sunt de etnie maghiară, iar 42% români, în aceste ponderi fiind incluși și romii, majoritatea declarați etnici maghiari. La referendum, pentru schimbarea denumirii comunei și mutarea centrului acesteia în satul Petreu au votat aproape 40% dintre localnici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!