Referendumul pentru rebotezarea comunei Abrămuț și mutarea centrului la Petreu organizat duminică a întrunit o prezență de 39,77%, depășind pragul minim de 30% cerut de lege.

„Am rămas plăcut surprins”

Potrivit primarului localității, Barcui Barna, din cei 2.421 de alegători cu drept de vot din comună, s-au prezentat la urne 963 de localnici, din care 868 au votat pentru strămutarea centrului și rebotezarea comunei în Petreu, iar 34 s-au declarat împotrivă. 61 de voturi au fost nule.

„Sincer, am rămas surprins plăcut de prezența mare la vot. Eu mă așteptam undeva să vină cel mult 800 de oameni. S-a văzut dorința petrilenilor de a muta centrul de comună. Au votat cu ei și cei din Crestur, în timp ce Abrămuț și Făncica nu a ieșit la vot”, declarat pentru BIHOREANUL primarul Barcui.

Potrivit edilului, localnicii din Petreu își doresc mutarea centrului de comună aici pentru că satul are, singur, mai multă populație decât celelalte trei localități Abrămuț, Făncica și Crestur la un loc și are găzduiește toate instituțiile importante, de la școală la poliție.

„Până în 1950, când s-au unificat, Petreu, Abrămuț și Crescut erau, fiecare, comună. La comasare, petranii au fost lezați în drepturi. Orice problemă aveau trebuiau să vină în Abrămuț, la Primărie, și apoi să meargă înapoi la Marghita la bancă sau notar”, a spus Barcui.

UDMR va promova o lege

Primarul de Barcui Barna a arătat că dorința localnicilor Petreu de a muta la în acest sat centrul de comună și de a redenumi localitatea este mai veche.

„Prima procedură de consultare a populației am ținut-o în anul 2009, când am scos o Hotărâre de Consiliul Local cu organizarea referendumului. Prefectul de atunci, Gavrilă Ghilea, a atacat-o în contencios. Noi, am câștigat la Judecătorie, la Tribunal, la Curtea de Apel, Hotărârea de Consiliu Local a rămas validă, atâta că am completat-o cu data ținerii referendum-ului”, a spus primarul.

Barcui Barna a afirmat că, odată depășită faza consultării publice, rezultatul referendumului se va materializa printr-o lege.

„Noi am ținut consultarea publică să vedem dacă vrea populația (n.r. mutarea centrului comunei și redenumirea localității Abrămuț în Petreu). Populația a spus clar că vrea, acum e rândul politicienilor noștri - domnii Szabó Ődőn și Cseke Attila - să demareze în Parlament procedura pentru adoptarea unei legi pentru asta”, a declarat edilul.

Referendumul de la Abrămuț s-a ținut duminică. Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat consultarea populară și a coordonat organizarea a patru secții de votare, câte una pentru fiecare sat aparținător.