Primăria Biharia se pregăteşte de război cu Aparegio. Adunarea Generală a Acţionarilor din Aparegio a respins prin vot joia trecută retragerea comunei din asociaţia de dezvoltare intercomunitară, fapt pentru care comuna vrea să rupă înţelegerea în instanţă. BIHOREANUL a aflat că la şedinţa AGA de joia trecută reprezentantul localităţii, viceprimarul Szeghalmy Gyozo, a fost singurul care a votat pentru ieşirea comunei din asociere în vreme ce reprezentanţii comunelor Borş şi Cetariu s-au abţinut de la vot, iar ceilalţi membri ai asocierii care cuprinde comunele din Zona Metropolitană alături de oraşele Oradea, Beiuş şi Tinca au votat "împotrivă".

Reprezentanţii AGA se tem că retragerea a comunei Biharia din asociere va schimba parametrii contractului de finanţare semnat cu Ministerul Mediului la sfârşitul anului 2010, fapt care va da prilejul experţilor europeni să suspende proiectul. Acest lucru ar periclita investiţii de peste 102 milioane euro cu TVA inclus în prelungirea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare. "Biharia nu poate ieşi din asociere peste noapte. Trebuie să vedem cum îşi va recuperea Compania de Apă Oradea cheltuielile făcute acolo şi cine şi din ce bani va despăgubi asociaţii în cazul în care vom pierde acest proiect", a declarat primarul Ilie Bolojan la încheierea şedinţei.

În urma refuzului primit, reprezentanţii Consiliului Local Biharia şi-au angajat un avocat care să le reprezinte interesele şi au invitat pentru săptămâna viitoare conducerea Aparegio, în frunte cu primarul Ilie Bolojan, la tradiţionala conciliere care deschide de obicei un proces. În principiu, concilierea ar trebui să aibă loc luni, de la ora 14, la sediul Primăriei Biharia, dar conducerea ADI, reprezentată de primarul Ilie Bolojan, nu a confirmat deocamdată participarea la întâlnire.

În contextul în care membrii asocierii refuză să permită comunei să se retragă din Aparegio, iar Biharia ţine să rupă înţelegerea iniţială cu orice preţ, întâlnirea are toate şansele să se transforme într-un eşec, iar conflictul să fie tranşat printr-un proces...