Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio se extinde. Primarii comunelor Hidişelu de Sus, Drăgeşti şi Ceica au semnat marţi, la sediul Companiei de Apă Oradea (CAO), contractul de aderare la Aparegio.

Prin această măsură, edilii celor trei localităţi speră că administraţiile locale pe care le conduc vor atrage mai uşor fonduri pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă.

"Prin această asociere cele trei comune vor beneficia de viitor de realizarea în comun a unor proiecte publice de interes zonal şi regional destinate înfiinţării, modernizării sau dezvoltării serviciilor de apă şi canalizare", a declarat cu această ocazie Octavian Gavra, directorul CAO.

Gavra a spus că asocierea lucrează deja la documentele necesare pentru atragerea de fonduri în următorul ciclu bugetar. "Pregătirile pentru programul de coeziune 2014 - 2018 vor începe cu realizarea studiilor de fezabilitate. Pentru Bihor am mai putea atrage circa 50 milioane de euro. Suma exactă o vom şti doar după finalizarea studiilor", a spus Gavra.

Apă de Oradea

Comunele Hidişelu de Sus, Drăgeşti şi Ceica şi-au introdus singure reţele de apă în localităţile aparţinătoare prin intermediul unui program SAPHARD. Proiectul privind introducerea reţelelor de apă în cele trei comune a fost finalizat în anul 2005, iar investiţia s-a ridicat la 3,7 milioane lei.

În prezent cele trei localităţi au un contract de furnizare a apei potabile încheiat cu CAO iar tarifele practicate sunt chiar mai mari decât în Oradea. Dacă în Oradea metrul cub de apă costă 3,5 lei cu TVA inclus, în Drăgeşti, spre exemplu, acesta este 4 lei, plus cheltuielile cu energia electrică consumată de staţiile de redistribuire a apei către consumatorii finali. "Până acum noi, furnizam apă asocierii formate din cele trei comune, care factura mai departe consumatorilor cu un anumit adaus. De acum acest lucru va dispărea", a spus Gavra.

Se ieftineşte!

Conform contractului încheiat cu finanţatorii, CAO este obligată să factureze metrul cub de apă la acelaşi preţ în toate localităţile din Aparegio. Astfel, preţul apei plătit de localnicii din Hidişelu de Sus, Drăgeşti şi Ceica nu numai că nu va creşte, dar chiar se va diminua.

"Pentru noi preluarea celor trei comune nu este nicio afacere, ci doar o muncă în plus. Înainte încasam bani după contorul pus în Sânmartin, iar acum trebuie să mergem 35 de kilometri, până în Ceica, să îi facturăm la nea Vasile", a spus Gavra. Directorul a afirmat că marele avantaj este al comunităţilor locale care prin predarea serviciului către CAO scapă de grija întreţinerii reţelelor şi pot atrage mai uşor fonduri pentru extinderea şi modernizarea acestora.