Verdictul dat de CSM în cazul procurorului orădean Călin Roman a fost o surpriză nu doar pentru el, ci şi pentru colegii acestuia. Cine s-ar fi aşteptat ca un procuror să fie dat afară din magistratură pentru că ar fi niţel leneş, iute la mânie şi nu se înţelege de nicio culoare cu şeful?

Că situaţia este exagerată o demonstrează şi faptul că magistraţii bihoreni cu apucături mult mai grave, ba chiar penale, au fost scoşi nevinovaţi sau sancţionaţi simbolic!

Şi-a supărat şeful

Excluderea din magistratură a lui Călin Roman a fost decisă săptămâna trecută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Motivul invocat a fost că procurorul a încălcat Statutul care obligă magistraţii la soluţionarea cu celeritate a dosarelor şi, totodată, la o atitudine demnă faţă de colegi şi justiţiabili. Pe româneşte, procurorul Parchetului Bihor ar fi soluţionat doar 900 de dosare, în timp ce alţii au rezolvat 1.300, şi a avut o conduită reprobabilă faţă de colegi. De fapt, faţă de prim-procurorul Viorel Gavra, pe care l-ar fi agresat verbal şi fizic în preajma concursului pentru funcţie, la care a candidat şi el.

"Eu nu mă ghidez după cât au lucrat alţii, pentru că nu lucrez la bandă. Dar, chiar şi aşa, am soluţionat peste media generală care reiese din raportul de activitate al Ministerului Public, de 700 de dosare per procuror. În 2009, când am avansat la Parchetul Bihor, am soluţionat 214 dosare în puţinul timp cât am lucrat, în timp ce media pe ţară, în cazul procurorilor de la parchetele de pe lângă tribunale, era de 100 de dosare. Mă mir că au avut tupeul să-mi reproşeze aşa ceva", se apără magistratul.

Lucrat de sistem

Cât priveşte acuzaţia de atitudine nedemnă, Roman pretinde că inspectorii CSM au forţat nota, acuzându-l de o faptă pe care nu au comis-o. "A fost o ceartă banală. Am fost instigat de Gavra. M-a făcut nesimţit şi am replicat spunându-i interlop şi infractor. Dar eu am şi probe", spune Roman, adăugând că şeful său ar fi comis abuzuri şi ar fi favorizat infractori în schimbul unor favoruri financiare: "Am deranjat un om al sistemului mafiot. El a rămas, eu trebuie să plec".

Pe de altă parte, pentru acelaşi scandal, Roman este urmărit penal de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi susţine că aceştia l-au şicanat permanent, ajungând să fie sechestrat la domiciliu şi vegheat de poliţişti pe patul de spital. Ba mai mult, luna trecută i s-a aplicat o vreme chiar şi interdicţia de a părăsi localitatea, după ce a refuzat să se prezinte la Bucureşti la audieri. "Sunt urmărit pentru ultraj, o infracţiune care se săvârşeşte "în legătură cu înfăptuirea justiţiei", dar eu m-am contrat cu un coleg! Iar între colegi această infracţiune nu putea fi săvârşită de niciunul. Anchetatorul meu, un fost miliţian, m-a privat de dreptul la apărare fiindcă, fără să mă citeze procedural, a emis mandat de aducere pe numele meu. Mi-a trimis poliţiştii acasă şi la spital, unde am fost internat. Sunt hărţuit, şi pentru ce? Pentru că am înfruntat un om al sistemului?", se întreabă magistratul.

Denunţător acuzat

Decis să nu se dea bătut, Roman şi-a reclamat şi el şeful la Parchetul General, acuzându-l că şi-a favorizat concubina, pe Mariana Gal, anchetată în mai multe dosare pentru afaceri ilicite cu petrol, evaziune fiscală şi înşelăciune, pentru încasarea unor taxe de protecţie de la o firmă de pază care de fapt se ocupa cu recuperări prin şantaje, dar şi de la afacerişti cu dosare pentru infracţiuni economice.

Cea mai gravă acuzaţie adusă de Roman lui Gavra priveşte însă scăparea, în 1999, în complicitate cu judecătorul Mihai Viorel, a administratorului firmei Ursus SRL Oşorhei, Ioan Urs, condamnat la închisoare pentru înşelăciune. "Judecătorul l-a pus în libertate pe Urs, care îi era amic, dar mărinimia lui n-ar fi avut niciun efect dacă nu era pe-o mână cu procurorul Gavra, care nu a declarat apel, nu a informat pe nimeni despre sentinţă, astfel că aceasta a rămas definitivă, iar Urs a dispărut imediat. Gavra a şi falsificat Registrul de soluţii, ţinut de Parchet, notând că soluţia judecătorului o privea pe o anume Nagy Mariana şi nu pe Urs. N-a fost o eroare, fiindcă numele Nagy Mariana nici nu exista între persoanele judecate în acea vreme", acuză Roman.

Discriminare

03 Gavra_1.jpgContactat de BIHOREANUL, Viorel Gavra (foto), prim-procurorul Parchetului Bihor, a refuzat orice declaraţie. "Nu pot comenta o sancţiune a CSM. Cât despre acuzaţiile lui Roman, lucrurile au fost verificate, fiind invocate şi de un alt coleg al său, în mai multe rânduri chiar, şi s-au dovedit false", a afirmat Gavra.

Pe de altă parte, colegii lui Roman cred că pedeapsa aplicată acestuia a fost prea aspră, în condiţiile în care alţi magistraţi, acuzaţi de fapte mult mai grave, au scăpat fie nesancţionaţi, fie cu diminuarea nesemnificativă a salariului.

Un exemplu e procurorul DIICOT Gheorghe Leuca, cercetat în urmă cu 6 ani, când conducea Serviciul de Urmărire Penală al Parchetului Bihor, tot pentru atitudine nedemnă, din cauza unei relaţii extraconjugale cu proxeneta Simona Derecichei. Deşi faptele au fost dovedite, acelaşi CSM a închis ochii şi l-a decretat nevinovat pe Leuca.

Nici Saşa Cercel, procuroare la Parchetul Curţii de Apel, anchetată tot pentru comportament nedemn după ce a ameninţat o avocată că o aruncă pe geam, nu a fost sancţionată decât cu o penalizare de 15% din salariu. Nemaivorbind de faimosul Alexandru Lele, reclamat de mai toţi colegii, pe care i-a calomniat şi înjurat ca la uşa cortului în defuncta Gazetă de Oradea, dar şi pentru că a dosit cu anii dosare penale, a raportat statistici fictive şi a arestat abuziv 32 de persoane. Săptămâna trecută, în aceeaşi şedinţă în care Roman era exclus, Lele a fost sancţionat "exemplar", cu... avertisment.

La mâna sistemului!

Furios şi dezamăgit, Călin Roman a contestat sancţiunea CSM la Înalta Curte, dar până la pronunţarea unei soluţii definitive va rămâne suspendat din magistratură.

Nu-şi acordă prea multe şanse de izbândă. "Nu există în România nicio instituţie sau mecanism legal care să stăvilească excesele la care se dedau unii magistraţi. Dacă şi-au permis cu mine, care îmi cunosc drepturile, un om simplu nu are nicio şansă!", spune el.

Şi s-ar zice că ştie ce spune, doar a fost şi el, asemenea celor pe care-i acuză, parte a aceluiaşi sistem...


PE FAŢĂ
Ameninţări cu dezvăluiri

Lupta procurorului Călin Roman cu şeful său "infractor" şi cu "sistemul judiciar mafiot" nu s-a limitat la reclamaţii penale. Recent, ex-magistratul a difuzat un comunicat de presă în care a relatat atât "infracţiunile" imputate lui Gavra, cât şi abuzurile la care a fost supus.

În acelaşi comunicat, Roman s-a oferit să dezvăluie chiar şi în emisiuni TV "modul fraudulos în care se desfăşoară examenele pentru funcţiile de conducere şi cum are loc promovarea în posturile-cheie a unor indivizi certaţi cu legea, mod pe care nu îl contestă nimeni întrucât la aceste examene participă de regulă cine trebuie". Atât doar că emisiunile nu au mai avut loc. Deocamdată.