Catedrala Romano-Catolică din Complexul Baroc din Oradea este gazda unui concert aparte, susţinut de o organistă de la Salzburg, duminică seara, în 26 noiembrie, de la ora 19. Va fi primul concert organizat de Episcopia Romano-Catolică după ce instrumentul, vechi de aproape 250 de ani, a trecut printr-un proces de restaurare. Intrarea la eveniment este liberă.

Invitata specială va fi organista Judith Triffelner-Spalt din Salszburg, care lucrează la o bazilică din acelaşi oraş.

"Este pentru prima dată când aceasta va veni în România. Voiam să aducem un organist din Austria, ţară în care a şi început procesul de creaţie a orgii noastre, aceasta fiind donată de Împărăteasa Maria Tereza. De când a fost restaurată, la orgă s-a mai cântat doar la liturghii şi la un eveniment privat, deci nu în cadrul unui concert organizat de noi", a explicat, pentru BIHOREANUL, Vakon Zsolt, secretar al Episcopiei Romano-Catolice.

Construit la Viena şi la Oradea pe parcursul a cinci ani (1777-1782), la comanda Împărătesei Maria Tereza, instrumentul muzical din bazilică a acompaniat mii de liturghii, cununii şi alte sărbători. La această orgă s-a cântat fără întreruperi semnificative până în 2020, anul în care ea a intrat în proces de reabilitare.

Restaurarea a costat peste 352.000 de euro, iar banii au fost obţinuţi din fonduri europene printr-un proiect în care sunt partenere Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor, Episcopia Romano-Catolică Oradea, Parohia Ortodoxă din Körösszegapáti, Parohia Reformată Episcopia Bihor, Parohia Ortodoxă Ioşia Nord – Oradea şi Mănăstirea Izbuc.

Întregul proces a durat mai bine de doi ani. În toamna anului 2022 a început montarea pieselor în lăcaşul de cult, operațiune finalizată la începutul acestui an. 

În urma restaurării, instrumentul a fost împărţit în două: o orgă mai mică, cu 600 de tuburi, care poate fi folosită distinct sau împreună cu orga mare, care are 2.268 de tuburi, cele mai multe făcute din plumb, iar unele din lemn de brad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!