Concertul de joi al Filarmonicii de Stat Oradea va avea în prim-plan pianul. Seara se va deschide cu Uvertura Operei „Hunyadi Laszlo” de F. Erkel și vor urma Concertul pentru pian și orchestră nr. 27, în Si bemol major, K. 595 de W.A. Mozart și Simfonia nr. 8, op. 88 de Antonín Dvořák. Solistul concertului mozartian va fi pianistul Dragoș Cantea, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Theo Wolters.

„Evenimentul reflectă clasicismul vienez exprimat prin concertul lui Mozart, precum și prin muzica Imperiului Habsburgic, adaptată după caracteristici naționale cehe de Antonín Dvořák și trăsături ale muzicii maghiare prin lucrarea lui Ferenc Erkel”, transmit oreganizatorii.

Ferenc Erkel a fost unul dintre primii compozitori maghiari și a fost numit „Tatăl marii opere maghiare”, abordând teme istorice. Erkel este și compozitorul imnului Ungariei, care a fost adoptat în anul 1844. Opera „Hunyadi László” este una dintre lucrările sale cele mai apreciate, iar succesul i s-a datorat în mare parte subiectului ales: conștiința istorică națională.

Concertul pentru pian și orchestră nr. 27 în Si bemol major este ultima lucrare pentru instrumentul cu claviatură din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart. Premiera a avut loc la data de 4 martie 1791 în sala „Jahn's Hall” din Viena și se pare că acesta ar fi fost ultimul concert în care a apărut Wolfgang Amadeus Mozart. În luna septembrie compozitorul s-a îmbolnăvit, iar în 5 decembrie s-a stins din viață.

În partea a doua a concertului, va fi prezentată Simfonia nr. 8 în Sol major, op. 88 de Antonín Dvořák. Lucrarea a fost scrisă în decursul anului 1889, la reședința de vară a compozitorului, din regiunea cehă Boemia. Dvořák a compus simfonia sărbătorind faptul că a fost admis în Academia de Științe, Literatură și Artă din Boemia, iar muzica acesteia este una optimistă și veselă.

Theo Wolters s-a născut în anul 1955 într-o familie de muzicieni din localitatea Melick din sudul Olandei. Este unul dintre dirijorii invitați permanent pe scenele de concert din România și din străinătate.

Pianistul Dragoș Cantea a studiat la Iași, interpretează pe mari scene din întreaga lume și desfășoară și o activitate pedagogică de succes. În același timp coordonează proiecte internaționale interdisciplinare sub auspiciile Consiliului de Artă din Norvegia, este co-fondator și director artistic al Festivalului Classix Iași.

Biletele au fost puse în vânzare aici, la prețuri începând de la 15 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!