Sinagoga Zion din strada Independenţei va fi introdusă în circuitul turistic duminică seară, printr-un concert gratuit. Reprezentanţia va fi susţinută de la ora 17 de formaţia coral-instrumentală Keset Klezmer Band, care a reprezentat România la festivalul de muzică klezmer din Buenos Aires.

"Începând de săptămâna viitoare, sinagoga va fi deschisă zilnic. De luni până vineri, programul de funcţionare va fi între orele 9 - 17 iar sâmbătă şi duminică între orele 11 - 18", a declarat Lucian Popa, directorul Direcţiei Patrimoniului Imobiliar, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preţul unui bilet de intrare va fi de 5 lei pentru o persoană, redus la 3 lei pentru elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap şi grupuri.

Fotografiile şi filmările profesionale sau evenimentele cu caracter privat vor fi taxată cu 200 lei pe eveniment. Evenimentele la care municipalitatea nu este partener iar organizatorul solicită taxă de intrare, de la concerte şi expoziţii la simpozioane şi conferinţe, vor fi taxate cu 1.000 lei pe zi.

Reabilitarea Sinagogii Zion a fost finanţată cu fonduri nerambursabile, printr-un proiect transfrontalier realizat de municipalitatea orădeană în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Debreţin.

Din valoarea totală a proiectului, de aproape 1,9 milioane euro, peste 1,5 milioane euro au revenit părţii române.  

Odată lucrările încheiate, sinagoga va servi drept sală multifuncţională pentru expoziţii, lansări de carte şi concerte.

Construcţia Sinagogii Zion a început în aprilie 1877, lucrările fiind finalizate în cursul lunii septembrie 1878. Proiectarea i-a aparţinut inginerului şef al oraşului din acea vreme, Busch David, constructor al clădirii fiind Rimanóczy Kálman senior.

Replică a sinagogii din Nurnberg, Sinagoga Neologă Zion are dimensiuni impozante, cu un plan pătrat dominat de o cupolă uriaşă, marcată de ferestre înalte. Decoraţiile exterioare şi cele interioare îi aparţin artistului Horovitz Mór din Kosice, fiind inspirate din arta maură.