Filarmonica Oradea marchează, joi, de la ora 19, împlinirea a 130 de ani de la moartea lui Ceaikovski, cu un concert cu lucrări din creația compozitorului rus: Concert pentru vioară în Re major, op. 35 și Simfonia nr. 6 în si minor, op. 74, Patetica. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Pădurariu, iar violonista Irmina Trynkos va fi solista serii.

Piotr Ilici Ceaikovski a lăsat în urma sa o moștenire muzicală impresionantă și de o valoare inestimabilă, el reprezentând și astăzi cea mai marcantă personalitate din lumea muzicii pe care a avut-o Rusia vreodată. A scris câteva dintre cele mai cunoscute lucrări de balet, care se cântă permanent pe toate scenele din lume, cum ar fi „Lacul lebedelor” și „Spărgătorul de Nuci”. Pe lângă aceasta, câteva dintre lucrările semnificative din creația sa sunt: Uvertura 1812, Concertul pentru pian nr. 1, Concertul pentru vioară, Uvertura „Romeo și Julieta”, opera „Evgheni Oneghin”, precum și simfoniile sale.

Concertul pentru vioară în Re major, op. 35 este singurul concert dedicat viorii din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski. L-a scris în anul 1878 și a devenit cunoscut ca unul dintre cele mai importante concerte pentru vioară scrise vreodată.

Simfonia nr. 6 în Si minor, op. 74 este cunoscută și drept „Patetica” și este ultima simfonie scrisă de Piotr Ilici Ceaikovski, care s-a aflat și la pupitru la premiera care a avut loc la Sankt-Petersburg, în 28 octombrie 1893, cu 9 zile înainte de moartea sa.

Mircea Pădurariu a început să studieze pianul la vârsta de 7 ani la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, a urmat Universitatea Națională de Muzică din București și a participat la numeroase masterclass-uri. A devenit dirijor asistent al maestrului Tiberiu Soare la premierele titlurilor: Tosca, Turandot, Lohengrin, Don Carlos și Don Giovanni. Anul 2021 a fost unul marcant în cariera lui Mircea Pădurariu, obținând mai multe premii în cadrul Concursului Internațional de dirijat „Ionel Perlea” de la Slobozia.

Irmina Trynkos este o tânără violonistă de origine greco-poloneză, un mediator între lucrările de muzică clasică și contemporană și publicul nou. A susținut concerte la Berliner Philharmonie, Slovak Philharmonic Cadogan Hall, Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall, Toronto Centre for Arts, Shanghai Concert Hall și Concertgebouw Amsterdam. A înregistrat primul său CD cu Royal Philharmonic Orchestra, devenind un best-seller Naxos și fiind clasat între primele 20 de discuri din cadrul Special Classic Charts.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!