Shalom Chaverim sau „Pace, prieteni!” este evenimentul dedicat Zilei Holocaustului care va avea loc la Sinagoga Neologă Sion Oradea joi, de la ora 19, și care a devenit deja o tradiție, ajungând la cea de-a treia ediție, în organizarea Filarmonicii.

Concertul vocal-simfonic îi are în prim-plan pe altista Szabo Elisabeta și pe violoncelistul Constantin Borodin, iar dirijor va fi Lorenzo Moroni.

Programul cuprinde piese cu tematică ebraică sau cu influențe ebraice, din punct de vedere muzical sau istoric, și anume: Max Bruch: Kol Nidrei (Toate jurămintele), op. 47 pentru violoncel și orchestră, John Williams: Temă din filmul istoric american din anul 1993, regizat de către Steven Spielberg, „Schindler's List” pentru violoncel și orchestră, Mieczyslaw Weinberg: Rhapsody on Moldavian (Jewish) Themes, op. 47, compusă în mare parte de cântece tradiționale din Moldova.

Partea a doua a serii va cuprinde piese propriu-zise evreiești: Piet Swerts: Shirim (Cuvânt), Leonard Cohen: Hallelujah, piesă din genul folk-rock a cărei versiune a fost redată în filmul „Shrek” din anul 2001; lucrarea Ale Brider (Toți frații) vorbește despre iubirea aproapelui și comunitatea unită prin dragoste, Abi Gezunt „În sănătatea ta” este despre recunoștință pentru binecuvântarea sănătății.

Rikudim (Dansuri) de Jan Van der Roost este o suită de 4 dansuri folclorice israeliene, Cântecul Yosl - Yosl a fost scris de Nellie Casman și soțul acesteia, Samuel Steinberg, piesa câștigându-și faima în anul 1938. Bay Mir Bis Tu Sheyn se traduce prin „Pentru mine ești frumos” și este un cântec popular scris pentru un musical de comedie.

Un alt cântec, foarte cunoscut printre evreii care au locuit în România, este „Rumanie, Rumanie” și descrie mâncarea gustoasă din România și viața frumoasă care putea fi trăită pe aceste meleaguri înainte de război.

Seara se va încheia cu lucrarea „Three Klezmer Miniatures” a compozitorului Philip Sparke. Printre acestea se află un dans circular evreiesc, un cântec de dragoste și faimoasa piesă „Hava Nagila” (Să ne bucurăm), la origine fiind un dans popular al evreilor.

„Klezmer este muzica tradițională a evreilor Așkenazi, prezenți în Europa Centrală și de Est și include elemente din melodiile de dans și cele rituale, dar și influențe multiple, precum greacă și română, slavă și germană”, transmite printr-un comunicat Filarmonica Oradea, organizatoarea evenimentului.

Data de 27 ianuarie a fost propusă în anul 2005 de către statul Israel și de alte 89 de state să marcheze Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, deoarece în aceeași zi din anul 1945 a fost eliberat cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia).

Biletele s-au pus în vânzare pe site-ul bilete.ro la prețuri de 40 și 45 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!