Ea este Luminiţa Cionca şi are 14 ani, iar până anul trecut a fost o adolescentă fericită, elevă în clasa a VII-a la Liceul de Artă şi avea un singur vis: să picteze. Vara trecută, însă, a cules un virus care, nedepistat la timp, a făcut ravagii în organismul ei. Iar visul Luminiţei s-a spulberat.

"I-a fost rău, a avut greţuri, ameţeli, dar medicii au zis că are probleme cu colecistul. Apoi s-a plâns că nu mai vede bine, că vede dublu. Am vrut să o ducem la oftalmolog. Nu am apucat. A căzut pur şi simplu, iar în 3 ore era în comă", a povestit BIHOREANULUI mătuşa fetiţei, Liana.

Diagnosticul de encefalită a fost pus de medicii neurochirurgi din Cluj, unde fetiţa a fost trimisă de urgenţă însă, pentru că nu era clar ce a provocat boala, investigaţiile au fost continuate. Abia după cinci săptămâni s-a aflat că vinovatul pentru boala Luminiţei era un virus banal - virusul herpes - care, însă, nu a fost depistat din timp.

În final, infecţia din organismul Luminiţei s-a retras, dar în urma bolii au rămas sechele, unele extrem de grave: pareză craniană de gradul Vl în partea stângă, pareză craniană de gradul III în partea dreaptă, epilepsie.

Din adolescenta fericită de altădată, acum a rămas doar o umbră. Luminiţa nu poate să-şi folosească mâinile, picioarele, are diplopie şi, în perioadele proaste are chiar şi câte 40 de convulsii pe zi. "Dar e o luptătoare. Acum a reuşit să se ridice în fund. Pentru noi e o victorie", spune Liana.

O şansă i s-a oferit la o clinică din Istambul unde, în perioada următoare, va şi pleca pentru investigaţii şi tratament.

Ca să o ajute,  Leontin Ciucur, Cornel Borza, Voichiţa Mihoc, Luminiţa Tomuţa, Radu Moş şi Ansamblul folcloric "Vergelu" vor susţine un spectacol umanitar pe 7 noiembrie, de la ora 18.

Evenimentul va avea loc la Filarmonica Oradea, iar preţul unui bilet este de 20 lei. Toţi banii strânşi vor fi donaţi Luminiţei.

Cei care vor să o ajute pe copilă o pot face donând orice sumă de bani . Informaţii suplimentare se pot obţine la numerele de telefon: 0747829137 sau 0737580349.