Sanepidul sau, cum se numeşte oficial, Serviciul de Control în Sănătatea Publică din cadrul DSP Bihor, a făcut publică joi sinteza informaţiilor detaliate privind activităţile de control a condiţiilor igienico-sanitare desfăşurate în primul semestru al anului în curs. Concluziile sunt penibile: bihorenii au acute dureri în cot când vine vorba despre igiena proprie, a produselor pe care le manipulează sau a spaţiilor în care lucrează.

În primele şase luni ale anului, DSP a derulat 14 acţiuni de control tematic şi curent în mai multe domenii de activitate, aproape niciunul nefăcând excepţie de la regula nerespectării regulilor.

În ce priveşte, de pildă, cele 112 controale efectuate la producătorii, distribuitorii şi utilizatorii de apă potabilă, inspectorii DSP au emis 14 avertismente şi trei amenzi în valoare totală de 8.800 lei pentru "neefectuarea controlului medical periodic al angajaţilor", "neasigurarea monitorizării calităţii apei", "existenţa unor zone de protecţie sanitară a surselor sanitare neigienizate", "personalul de exploatare nu a urmat cursul pentru însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă".

În alimentaţia publică au fost derulate 419 controale la unităţi de producţie, importatori, distribuitori şi comercianţi, aplicându-se 59 de avertismente şi 27 de amenzi în valoare totală de 44.500 lei, pentru "neefectuarea curăţeniei curente", "neefectuarea dezinsecţiei şi deratizării cu periodicitatea stabilită de lege", "nerespectarea prescripţiilor sanitare", dar şi pentru că "o parte din angajaţi nu au urmat curs pentru însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă".

În hotelurile, pensiunile, piscinele şi ştrandurile din Bihor inspectorii Sanepidului au făcut 39 de controale, dând două avertismente pentru starea pestilenţială a WC-urilor, adică "curăţenie neîntreţinută în grupurile sanitare".

Îngrijorător e că igiena nu este la ea acasă nici în unităţile de învăţământ, unde în urma a 249 controale au fost emise 19 avertismente pentru "neasigurarea materialelor pentru igiena mâinilor la grupurile sanitare ale copiilor", "neasigurarea salubrităţii curţilor unităţilor de învăţământ" şi "păstrarea necorespunzătoare a produselor distribuite prin programul guvernamental Lapte-Corn".

La fel, inspectorii DSP au găsit mizerie şi în spitale, unde au făcut 35 de controale, aplicând cinci avertismente şi patru amenzi în valoare totală de 2.000 lei pentru "neefectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei curente în spaţiile de spitalizare" şi "lipsa materialelor pentru igiena mâinilor".

De lipsa igienei suferă însă şi cabinetele şi clinicile private din Bihor, unde Sanepidul a făcut 200 de controale, în urma cărora au dat 11 avertismente şi 12 amenzi în valoare totală de 6.800 lei, pentru "neefectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei curente" ori "nerespectarea planului de gestionare a deşeurilor medicale".