Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, marţi, în dosarul deschis pentru malpraxis pe numele anestezistului Vladimir Topală şi al ginecologului Radu Scridon, din cadrul Spitalului Municipal Beiuş, după ce, în 2006, Marcela Gruie, o tânără de doar 28 ani le-a murit pe masa de operaţie, în timpul unei intervenţii de cezariană.

Astfel, magistraţii Curţii au admis recursurile formulate în cauză şi au redus pedeapsa aplicată ginecologului Radu Scridon de Tribunalul Bihor, de la 3 ani de închisoare la 2 ani de închisoare cu suspendare condiţionată pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

În cazul anestezistului Vladimir Topală, judecătorii au menţinut pedeapsa de 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată pe o perioadă de probă de 5 ani.

Totodată, judecătorii Curţii de Apel Oradea au majorat daunele acordate celor doi copii rămaşi orfani de mamă, de la 50.000 euro la 60.000 euro sau echivalentul în lei la data plăţii, dar au redus daunele morale acordate soţului victimei, de la 50.000 euro la 25.000 euro.

Sentinţa este definitivă şi, potrivit Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, va fi comunicată Colegiului Medicilor, pentru luarea unor eventuale măsuri disciplinare sau administrative.

Medici în funcţii

Totodată, potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pârcioagă, situaţia celor doi medici va fi discutată şi de către comitetul director al Spitalului Beiuş pentru a decide dacă îşi vor păstra funcţiile de şef Secţie, Topală fiind şeful Secţiei Terapie Intensivă iar Scridon la Secţia de Obstetrică - Ginecologie din cadrul unităţii.

"Cei doi deţin funcţii administrative în cadrul Spitalului Beiuş. Comitetul director al spitalului va trebui să decidă dacă vor fi menţinuţi sau înlocuiţi. Nu este normal să rămână în funcţii şi să beneficieze de indemnizaţie de conducere persoane cu condamnare definitivă, în legătură cu profesia", a declarat directorul DSP Marius Pârcioagă.

Pe de altă parte, avocatul familiei Gruie, Răzvan Doseanu, susţine că va continua demersurile pentru ca cei doi medici să nu mai poată profesa în sistemul public. "Dacă vor fi lăsaţi în continuare să profeseze într-o instituţie spitalicească, ne vom adresa CEDO", a declarat Doseanu.

Despăgubiri pentru familie

Iniţial, Judecătoria Beiuş îl condamnase doar pe anestezistul Vladimir Topală la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă, şi plata unor despăgubiri de 170.000 de lei către familia tinerei decedate, fără a ridica dreptul de liberă practică a medicului.

Familia a atacat soluţia la Tribunalul Bihor, care a hotărât şi condamnarea ginecologului Radu Scridon, la aceeaşi pedeapsă, tot cu suspendare. De asemenea, magistraţii au decis şi aplicarea unei pedepse accesorii, interzicându-le ambilor medici dreptul de a profesa, pedeapsă care a fost suspendată, tot pe o perioadă de încercare de 5 ani.

Totodată, Tribunalul a majorat daunele morale dispuse de Judecătoria Beiuş, de la 170.000 lei la 50.000 de euro pentru fiecare urmaş, adică pentru soţ şi cei doi copii, şi a dispus achitarea unor daune civile în valoare de 27.700 lei soţului victimei, Dorel Gruie, sumele urmând să fie plătite de către ginecolog şi anestezist în solidar cu spitalul şi firma cu care medicii au încheiată asigurarea de malpraxis.

Moarte pe masa de operaţii

Marcela Gruie, o tânără de doar 28 ani, a murit pe 17 noiembrie 2006, în timpul unei operaţii de cezariană cu rahianestezie. Înainte cu două luni, pe 19 septembrie 2006, un medic cardiolog o diagnosticase cu tahicardie sinusală şi i-a prescris tratament, de care ulterior nici ginecologul şi nici anestezistul nu au ţinut cont.

În timpul intervenţiei chirurgicale, la doar 5 minute după anestezierea ei, femeia a făcut stop cardio-respirator, iar după 20 de minute a murit. În urma ei a rămas o fetiţă care atunci avea doar 4 ani şi un băieţel nou născut.

Autopsia a evidenţiat existenţa unei culpe medicale. Raportul de constatare medico-legal a arătat că, din punct de vedere tehnic, "operaţia de cezariană a fost corect executată", însă monitorizarea anesteziei a fost "deficitară", motiv pentru care nu s-a observat că tânăra a reacţionat negativ. "Moartea s-a datorat unor complicaţii hemodinamice, cel mai posibil survenite ca urmare a anesteziei aplicate", conchide raportul.