Un număr de 87 de candidaţi s-au înscris la concursul organizat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor pentru ocuparea a 3 posturi de agent la proaspăt înfiinţatul Birou pentru Protecţia Animalelor, în timp ce pentru funcţia de ofiţer specialist, destinat medicilor veterinari, s-au înscris 28 de candidaţi.  

"Concursul va avea loc pe 23 ianuarie, în prezent se verifică documentele din dosarele candidaţilor", a explicat, vineri, BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa. 

Poliţia Animalelor s-a înfiinţat prin Ordonanţa de Urgenţă 175/2020, adoptată în octombrie 2020 de Guvernul României, care modifică şi completează Legea 205/2014 de protecţie a animalelor, stabilind măsurile organizatorice şi definind situaţiile de pericol în care poliţiştii vor putea interveni: dacă animalele sunt rănite sau schingiuite, cad victime unor organizatori de lupte între animale sau cu animale, unor persoane care practică tirul pe animale domestice sau animale sălbatice captive, sunt folosite pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea ori au fost lăsate fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică (în cazul animalelor din speciile ecvine şi rumegătoare mari şi mici).

Lege în vigoare, sesizări puţine

Important de reţinut, a mai explicat comisarul şef Fărcuţa, este că deşi Biroul pentru Protecţia Animalelor diin Bihor nu este, încă, funcţional, bihorenii pot reclama eventualele cazuri de animale aflate în pericol, sesizări care sunt verificate de poliţiştii de ordine publică. "Deocamdată nu au fost înregistrate cazuri deosebite", a mai spus Fărcuţa. 

Cert este că, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare, poliţistului i se conferă un instrument administrativ de plasare a animalului în adăpost, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva acestuia. De asemenea, aceştia au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informaţiile aflate la dispoziţia poliţiştilor indică faptul că în acele spaţii se află un animal în situaţie de pericol.

O altă noutate este că acţiunile poliţiştilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimţământul persoanelor care deţin animalul, pentru a evalua situaţia de fapt şi starea fizică a animalului şi poate dispune plasarea animalului într-un adăpost dacă există dovezi că acesta a fost maltratat. Actul normativ stabileşte că poliţiştii nu emit ordin de plasare a animalului în adăpost atunci când constată că situaţia de pericol nu a fost generată de către deţinătorul animalului, iar acesta îşi asumă că îi asigură un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire, atenţie şi asistenţă medicală.

Ordinul de plasare a animalului în adăpost poate fi contestat de deţinătorul animalului în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.