Administrația județeană a înregistrat cinci oferte din partea unei firme și a patru asocieri de firme interesate să obțină contractul pentru decolmatarea cunoscutului lac Vida, din Luncasprie, unde se construiește și un camping pentru turiști.

Aceasta este a doua licitație care se organizează în acest scop.

A doua licitație

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în parteneriat cu Serviciul Județean al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, CJ Bihor a obținut fonduri europene, pe de o parte pentru construirea unui camping turistic în vecinătatea lacului Vida, pe de alta pentru decolmatarea acestuia, deoarece lacul este puternic colmatat și necesită așa numite lucrări de reconstrucție ecologică, pentru îndepărtarea depunerilor masive de pietre, nămol și resturi vegetale care au redus volumul de apă și capacitatea de stocare a lacului.

În cadrul licitației pentru proiectarea și execuția lucrărilor de decolmatare, a informat administrația județeană luni, au fost depuse cinci oferte, de către firma Inrotur și de către asocierile de firme Dumexim – Rono Aqua – Repcon, Romwaclean  Construct – Madlev Cons – 4C Project Consulting, Global Industrial – Ertugu Neoconstruct – CML.R0 și Vest Build – Infra Expert AD.

Urmează evaluarea financiară și tehnică a ofertelor și desemnarea unui câștigător.

„Prin decolmatarea Lacului Vida urmărim punerea în siguranță a lacului, având în vedere că în prezent este colmatat în proporție de 80%, asigurarea unui habitat corespunzător pentru viețuitoarele din zonă și valorificarea potențialului turistic prin creșterea suprafeței luciului de apă și amenajarea unei zone de agrement în jurul lacului. În plus, pe marginea pârâului care alimentează Lacul Vida, este în curs de realizare un camping pentru a oferi condiții pentru un turism civilizat. În felul acesta sprijinim dezvoltarea turistică și economică a zonei”, a transmis vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan.

Aceasta este a doua procedură de licitație pentru decolmatarea lacului prevăzut cu un deversor de tip pâlnie din Bihor, după ce prima, lansată în vara anului trecut, a trebuit reluată deoarece cele cinci oferte depuse atunci au fost respinse ca inadmisibile.

Campingul, la 40%

În ce privește construirea campingului din Luncasprie, aceasta a început în luna martie a anului curent, după ce licitația organizată de CJ Bihor a fost câștigată, pentru suma de 1,273 milioane lei (fără TVA), de o asociere formată din firmele Silvania Sortilemn – Silvania International Prod – Mis Grup – Muun Concept AB. În prezent, aceste lucrări, care trebuie încheiate în 5 luni, sunt la un stadiu de execuție de 40%.

Ele vizează amenajarea unei clădiri principale cu o sală multifuncțională, cu dușuri și toalete, precum și a patru foișoare, toate construcțiile fiind din lemn.

sursa foto: Consiliul Județean Bihor

Ambele investiții – campingul și decolmatarea lacului – fac parte din proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”, Cod SMIS – 152284, realizat în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!