În cinci dintre cele mai vizitate zone ale județului Bihor vor fi amenajate facilități pentru turiști așa încât să fie respectată și natura, și dreptul la civilizație.

Aleșii din Consiliul Județean au aprobat, vineri, construirea - din lemn și piatră - a unor „centre de management, cercetare și educație ecologică” cu campinguri, instalații sanitare și de iluminat, parcări și foișoare, plus, bineînțeles, coșuri și containere pentru deșeuri.

Cu „respect pentru natură”

La un an după ce Consiliul Județean Bihor și Serviciul Teritorial al Agenției Naționale pentru Arii Protejate au încheiat un parteneriat în acest sens, administrația județeană, la inițiativa vicepreședintelui Mircea Mălan, a finalizat proiecte pe care vrea să le implementeze, cu finanțare europeană, pentru utilizarea potențialului turistic din ariile naturale protejate în condițiile unui turism responsabil.

„Una dintre direcțiile de dezvoltare a județului Bihor este valorificarea potențialului turistic, iar Consiliul Județean vrea să facă acest lucru arătând respect pentru natură și creând totodată condiții pentru un turism civilizat și responsabil”, a declarat Mălan într-o conferință de presă premergătoare reuniunii în care consilierii județeni aveau să aprobe, în unanimitate, indicatorii tehnico-economici pentru cele cinci centre ce urmează să fie amenajate în Șuncuiuș, Dobrești, Vadu Crișului, Bratca și Șinteu.

Proiecte de aproape 13 milioane lei

Conform proiectului, în Șuncuiuș (în vecinătatea Peșterii Unguru Mare), Dobrești (la coada lacului Vida – Luncasprie), în Vadu Crișului (pe teritoriul sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului) și în Bratca (unde se află și situl Natura 2000 Defileul Crișul repede – Valea Iadului) vor fi amenajate centre cu săli de conferință a câte 52 locuri, din lemn și piatră fără fundații din beton, cu instalații sanitare anti-vandalism, campinguri (cu capacități între 30 și 107 corturi), vetre din piatră pentru făcut focul, foișoare (între 4 și 8 în fiecare loc), coșuri de gunoi și instalații de iluminat. La Șinteu (unde se află situl Natura 2000 Muntele Șes), centrul va avea, în plus, și 13 căsuțe pentru dormit, cu baie, grup sanitar, ba chiar și un iaz.

Valorile diferă de la caz la caz, fiind de 2,9 milioane lei pentru investiția ce va fi făcută la Șuncuiuș, de 1,6 milioane lei pentru cea de la Dobrești, de 2,13 milioane lei pentru cea din Vadu Crișului, de 1,9 milioane lei pentru centrul de la Bratca și de 4,29 milioane lei pentru cel din Șinteu.

Potrivit explicațiilor date de Mălan, în toate campingurile accesul cu mașinile va fi restricționat, turiștii urmând să poată să-și scoată corturile și alte bagaje în camping, după care să-și mute mașinile în parcări.

CJ Bihor, a mai spus vicele, ia în considerare ca pentru lacul Vida din Dobrești să întocmească și un proiect pentru decolmatarea lacului, în prezent colmatat în proporție de 75%. De asemenea, Mălan a afirmat că administrația județeană va încerca să coopteze în parteneriat și cele cinci primării, pentru ca după finalizarea investițiilor acestea să le preia în patrimoniu și să le administreze.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!