Magistraţii bihoreni fie nu vor să fie şefi, fie nu se simt pregătiţi. Cel puţin aceasta este concluzia după ce la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, dar şi la cele din Marghita şi Aleşd, respectiv la Judecătoria Beiuş, nu sunt candidaţi la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea posturilor de conducere.

Popa nu e singur

Singura emulaţie se înregistrează la Parchetul Bihor, unde pentru şefia instituţiei candidează doi magistraţi: şeful secţiei Urmărire Penală, Vasile Popa (foto) şi Lajos Imre Miklos.

Cel din urmă - o candidatură surpriză - este magistrat din Valea lui Mihai, fiind avansat în luna martie ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cu media 9,750. În prezent, Miklos activează ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

Şi pentru funcţia de prim-procuror adjunct candidează tot doi magistraţi: actuala deţinătoare a funcţiei, Aurelia Morar Herlea, şi Minodora Basma, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi delegată în prezent la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Liber la şefie

Surprinzător, pentru funcţia de procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea nu s-a înscris niciun pretendent, la fel cum nu s-a înscris nici pentru şefia parchetelor Marghita şi Aleşd. Astfel, acestea vor fi conduse cel mai probabil cu delegaţie de către actualii şefi.

"Există posibilitatea să mai existe magistraţi care să fi trimis candidaturile prin poştă, însă puţin probabil", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Monica Prejmereanu.

Şi colo, şi dincolo

În cazul funcţiilor de conducere din instanţe, doar postul de vicepreşedinte la Tribunalul Bihor a atras concurenţă, unde candidează judecătoarea Tribunalului Bihor, Maria Stance şi vicepreşedinta Judecătoriei Oradea, Carmen Domocoş, soţia decanului Baroului de avocaţi Bihor, Cristian Domocoş.

De altfel, în acelaşi timp, Domocoş s-a înscris şi pentru funcţia de preşedinte a Judecătoriei Oradea, unde o are contracandidată pe actuala şefă a instituţiei, Crenguţa Julieta Crăciun.

La preşedenţia Judecătoriei Beiuş, funcţie deţinută în prezent de judecătoarea Ancuţa Gavrilă, nu candidează niciun magistrat.