Concursul pentru ocuparea funcţiei de director economic din cadrul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor s-a desfăşurat cu încălcarea legii, a decis un complet de judecată al Tribunalului Bihor, care a dispus conducerii instituţiei anularea procedurii şi organizarea unui nou concurs.
Hotărârea instanţei a fost pronunţată săptămâna trecută, într-un proces intentat chiar de SAJ Bihor propriului director economic, în baza constatărilor de vara trecută ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, condus la acea vreme de Sorina Pintea.
Trei posturi pentru trei pesedişti
Aşa cum BIHOREANUL a relatat atunci, SAJ Bihor a organizat în iulie 2019 concursuri pentru ocuparea poziţiilor de membru al Comitetului Director al instituţiei aferente funcţiilor de director economic, director tehnic şi director de îngrijiri medicale, la care s-au înscris trei persoane membre şi apropiate PSD Bihor numite iniţial interimare în aceste funcţii, în anul 2015, pe o perioadă de 6 luni, de către fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, şi anume foştii consilieri locali Liviu Sabău Popa şi Adrian Stângă (primul chiar consilier al lui Bodog) şi Laszlo Gencsi.
Încă dinaintea concursului, mai mulţi angajaţi ai SAJ Bihor au reclamat faptul că Liviu Sabău Popa şi Adrian Stângă nu îndeplineau condiţiile legale pentru a le fi admise candidaturile, cel dintâi neavând vechimea minimă cerută de lege în specialitatea studiilor de economist, iar celălalt neavând studiile de specialitate necesare, deoarece cu toate că ar fi urmat să răspundă de parcul de ambulanţe al instituţiei a absolvit Facultatea de Energetică.
Iniţial, de altfel, comisia de concurs a şi respins candidatura lui Liviu Sabău Popa, însă ulterior o comisie de soluţionare a contestaţiei pe care acesta a făcut-o a decis că el se putea prezenta la concursul pe care avea să-l şi câştige.
DNA clasează, Tribunalul confirmă
Contracandidaţii nemulţumiţi, între care fostul manager interimar al SAJ Bihor, Gheorghe Pintea, au contestat procedura, iar Corpul de Control al ministrului Sorina Pintea a constatat că într-adevăr Sabău Popa a participat la concurs fără să fi întrunit condiţiile legale.
De altfel, mai mulţi angajaţi ai SAJ Bihor au depus o sesizare şi la DNA Oradea, care însă a clasat dosarul deschis din acest motiv.
Procesul pe care SAJ Bihor a fost obligată, însă, să-l intenteze lui Sabău Popa a avut loc la Tribunalul Bihor, iar săptămâna trecută instanţa de judecată a dispus anularea concursului desfăşurat vara trecută şi organizarea unui alt concurs pentru ocuparea funcţiei de director economic. Verdictul poate fi atacat în termen de 15 zile de la comunicare de către părţile interesate, pârâţi în proces fiind Liviu Sabău Popa şi DSP Bihor, ca autoritate în subordinea căreia se află SAJ Bihor.
„O consider injustă”
Liviu Sabău Popa consideră nedreaptă decizia, afirmând că va ataca. „Sentinţa nu-i definitivă, deci nu este executorie, ci cu drept de recurs la Curtea de Apel Oradea, care va stabili dacă o menţine sau nu. Eu o consider injustă şi intenţionez s-o atac, din moment ce sunt convins că am dreptate”, a spus PSD-istul, precizând că va face acest lucru după ce va afla motivarea hotărârii Tribunalului.
Pe de altă parte, acesta a spus că la concurs a obţinut „una dintre cele mai mari note din ţară”, ceea ce ar dovedi calificarea sa pentru postul de director economic.
De asemenea, el a afirmat că DNA Oradea a clasat dosarul penal deschis la sesizarea angajaţilor SAJ Bihor deoarece la momentul numirii sale ca interimar, în 2015, de către ministrul de atunci, a fost numit în condiţii legale, ulterior, în 2017, apărând o modificare legislativă care limita interimarilor, la 6 luni, posibilitatea de a ocupa posturi fără concurs.
"Ne vom supune"
Managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter, a declarat BIHOREANULUI că a luat act de hotărârea Tribunalului Bihor şi o va pune în executare de îndată ce va rămâne definitivă. „Ne vom supune la ce spune instanţa. Vom anula concursul, dar din câte înţeleg mai este o cale de atac la Curtea de Apel Oradea, trebuie să vedem motivarea Tribunalului şi să hotărâm dacă atacăm hotărârea sau nu. Dacă rămâne definitivă, hotărârea instanţei se va pune în executare fără nicio discuţie”, a spus managerul SAJ Bihor.
Aşa cum BIHOREANUL relata în primăvara anului trecut, inclusiv Curtea de Conturi Bihor descoperise că toţi cei trei directori adjuncţi ai SAJ Bihor – Liviu Sabău Popa, Adrian Stângă şi Laszlo Gencsi – au ocupat ilegal funcţiile deoarece în 2015 fuseseră numiţi pe o perioadă provizorie, care nu putea depăşi 6 luni.