Conducerea Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor este protagonista unui nou scandal, generat de concursul pentru ocuparea celor patru posturi de membri ai Comitetului Director, adică de director medical, director economic, director tehnic şi director de îngrijiri (asistent şef).

În 2015, pe funcţiile de director economic, director tehnic şi director de îngrijiri au fost numiţi, ca interimari pe 6 luni, trei membri şi apropiaţi ai PSD, respectiv consilierul local Liviu Sabău Popa, fostul consilier Adrian Stângă şi Gencsi Laszlo, de atunci interimatele fiind prelungite în pofida legii care le limitează la 6 luni.

După ce la finele anului trecut funcţia de manager a fost ocupată, tot după un interimat, de dr. Liciniu Venter, şi el membru PSD, poziţiile de membri în Comitetul Director au fost scoase la concurs săptămâna trecută, iar procedura se desfăşoară cu scandal.

Alba-neagra cu dosarele

Pentru funcţia de director economic şi-au depus dosarele de candidatură interimarul numit în 2015, Liviu Sabău Popa, fostul manager Gheorghe Pintea şi fostul director economic de până în 2015, Remus Cacuci.

Miercurea trecută, dosarele primilor doi au fost respinse de o comisie de evaluare alcătuită din managerul Liciniu Venter, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii şi directorul economic al SAJ Caraş Severin, pe motiv că nici Sabău Popa şi nici Pintea nu au dovedit vechimea necesară (de 6 ani şi 6 luni). A doua zi, joi, ambii au depus contestaţii, ambele admise vineri, însă Pintea a reclamat la Ministerul Sănătăţii că admiterea contestaţiei concurentului său s-a făcut ilegal, după presiuni pe linie politică, adică PSD.

Pentru funcţia de director tehnic s-a înscris interimarul Adrian Stângă, şi în legătură cu acesta existând acuze că nu îndeplinea condiţiile de studii de specialitate şi de vechime în aceste studii, deoarece este absolvent de Energetică şi va răspunde de parcul de ambulanţe al Serviciului.

Pentru poziţia de director de îngrijiri a existat un singur pretendent, interimarul Gencsi Laszlo, iar pentru cea de director medical s-au înscris dr. Nicolae Buciuman, dr. Szabo Edit şi, surpriză, fostul manager de la începutul anilor 2000, dr. Tiberiu Bondar, condamnat la închisoare cu suspendare şi obligat la plata unor sume pentru acoperirea unor prejudicii aduse SAJ Bihor, dar între timp reabilitat prin „ştergerea” cazierului, dar în continuare plătitor de prejudiciu.

Cei mai buni, interimarii

Concursul propriu-zis pentru toate cele patru funcţii de director adjunct a început luni, cu o probă scrisă la care interimarii au luat cele mai mari note: pentru cea de director economic Liviu Sabău Popa - 9.80 (în timp ce Gheorghe Pintea a obţinut doar 8.40 şi Remus Cacuci doar 7.40), pentru director tehnic Stângă - 9.66, pentru director de îngrijiri Gencsi - 9.57, iar pentru director medical dr. Bondar - 9.00 (dr. Szabo obţinând 8.00, iar dr. Buciuman 7.60).

Partea a doua a concursului constă în susţinerea proiectului managerial, fiind programată miercuri dimineaţă, iar a treia, constând într-un interviu, se va desfăşura miercuri după-amiază.

A fost "trânteală"

Datorită unor nereguli, însă, atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la managerul SAJ Bihor au fost depuse reclamaţii şi solicitări pentru anularea concursului şi reluarea lui, unul dintre reclamanţi fiind chiar fostul manager Gheorghe Pintea.

„Am suspiciuni serioase privind atât corectitudinea şi legalitatea dosarelor de candidatură, cât şi în ce priveşte corectitudinea probei scrise. Patru candidaţi, din care cei trei interimari (n.r. – Liviu Sabău Popa, Adrian Stângă şi Gencsi Laszlo) s-au aşezat în ultima bancă şi au predat în timp record lucrările scrise. Gencsi a terminat lucrarea în 10 minute, Stângă cam în 15 minute, iar Sabău Popa în 20 de minute, asta în condiţiile în care durata probei a fost de două ore şi a trebuit date răspunsuri la 50 de întrebări. Numai să le citeşti lua mai mult timp decât le-a trebuit celor trei persoane să şi termine lucrările”, a declarat BIHOREANULUI Gheorghe Pintea. Acesta a precizat, de asemenea, că în mod „curios” desfăşurarea concursului nu a fost filmată, deşi trebuia.

Pintea a adăugat, în sfârşit, că în cazul în care concursul nu va fi anulat de conducerea Ministerului Sănătăţii, se va adresa Justiţiei în acest sens.

Până la această oră, managerul SAJ, dr. Liciniu Venter, şi directorul economic interimar Liviu Sabău Popa au refuzat să furnizeze explicaţii BIHOREANULUI.