Consiliul Superior al Magistraturii a făcut publice, joi, rezultatele concursului organizat în perioada 18 septembrie -16 decembrie pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor la curţile de apel, tribunale, judecătorii, precum şi la parchetele de pe lângă acestea.

În Bihor, magistraţii au avut de ales între funcţiile de preşedinte la Judecătoriile Oradea, Beiuş, Marghita, cea de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi posturile de prim-procuror la Beiuş, Marghita şi Aleşd.

Pretendenţi s-au găsit, însă, doar pentru 3 funcţii: cea de preşedinte la Judecătoria Oradea, pentru care au candidat 2 judecători, Florentina Sandu şi Radu Harja, funcţia de prim-procuror la Parchetul Aleşd, unde a fost un singur magistrat interesat, procuroarea Rodica Popa, respectiv funcţia de prim-procuror adjunct la Tribunalul Bihor, pentru care au candidat trei procurori: purtătorul de cuvânt al instituţiei, procuroarea Maria Cotrău, colega ei, Octavia Oros, şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău.

În urma examenelor, judecătoarea Florentina Sandu a strâns un punctaj de 9,53, faţă de contracandidatul ei, care a luat 8,46, şi va prelua astfel conducerea Judecătoriei Oradea. Procuroarea Maria Cotrău (foto) a devenit prim-procuror adjunct de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cu o medie de 9,32, în timp ce colegii ei au fost notaţi cu 8,91 (Octavia Oros) şi 8,41 (Gligor Sabău). Şefa Parchetului Aleşd va fi procuroarea Rodica Popa, cu media 8,20.

Aceştia îşi vor prelua noile funcţii odată cu validarea rezultatelor concursului de către Consiliul Superior al Magistraturii.

În total, Institutul Naţional al Magistraturii a scos la mezat în această sesiune de concurs 120 de funcţii de conducere vacante în instanţe, pentru care au concurat 113 judecători, respectiv 116 în cadrul parchetelor, pentru care s-au înscris 73 de procurori.

Examenul a constat într-o testare psihologică, susţinerea unui proiect de management şi o testare scrisă privind managementul, comunicarea și resursele umane. În competiţie s-au putut înscrie magistraţii care au obţinut calificativul de foarte bine la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, îndeplinesc de asemenea condiţiile de vechime stabilite de lege şi au gradul profesional corespunzător instanţei sau parchetului pentru ale căror funcţii de conducere candidează.