Consiliul Superior al Magistraturii a decis să anuleze concursul pentru ocuparea funcţiei de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor până la finalizarea anchetei disciplinare demarate împotriva actualului ocupant al funcţiei, Viorel Gavra.

Potrivit hotărârii publicate pe site-ul CSM, decizia a fost luată după ce, pe 6 iunie, Gavra a fost suspendat din funcţie până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare demarate împotriva sa şi aflată pe rolul Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM.

Motivul constă în faptul că "suspendarea din funcţie pe durata procedurii disciplinare atrage inclusiv suspendarea curgerii mandatului de conducere", se arată în hotărârea adoptată, care precizează totodată şi că "la calcului perioadei de trei ani, cât durează un mandat de conducere, nu se în considerare perioada cuprinsă între data suspendării din funcţie şi data încetării suspendării".

Astfel, se mai specifică în decizia CSM, "mandatul de conducere urmează să fie reluat de la momentul întreruperii curgerii acestuia, respectiv de la momentul suspendării".

Cum prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor avea mandat de conducere între 15 iulie 2009 şi 15 iulie 2012, şi a fost suspendat pe 6 iunie, funcţia nu este vacantă şi deci nu poate fi scoasă la concurs.

Prin aceeaşi hotărâre, plenul CSM a decis "că magistratul suspendat din funcţie nu mai poate participa la concursul sau examenul pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor".

Decizia era necesară deoarece regulamentul concursului nu prevedea nicio interdicţie pentru magistraţii suspendaţi din funcţii, condiţiile impuse fiind ca magistraţii să aibă calificativ de "Foarte Bine" la ultima evaluare, o vechime de 6 ani în profesie şi să nu fi fost sancţionaţi în ultimii 3 ani.

Examenul pentru funcţie a fost anunţat la începutul lunii martie şi trebuia să se desfăşoare în perioada 4 aprilie - 3 iulie 2012, singurul candidat înscris fiind actualul deţinător al funcţiei, Viorel Gavra, care a participat la testarea psihologică, urmând ca în această perioadă să îşi prezinte planul de management.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, este cercetat disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv că ar fi intervenit într-o anchetă ce o viza pe soţia sa, Mariana Gal. Acţiunea are la bază o sesizare a procurorilor DNA Oradea, care au acuzat intervenţii ale magistratului făcute în dosarul soţiei, atât direct, cât şi prin intermediari.

Citiţi detalii în articolele:

"Bombă: prim-procurorul Parchetului Tribunalului Bihor, Viorel Gavra, suspendat din funcţie"

"Complot la procuror! Procurorii DNA Oradea şi şeful Parchetului Bihor, Viorel Gavra, se acuză reciproc că îşi fac înscenări"