Doi bărbaţi din Oradea au ajuns după gratii pentru tâlhărie calificată după ce au montat cu forţa jgheaburi şi burlane unei familii din comuna Tinca, mamă şi fiu, ambii cu probleme grave de sănătate şi fără carte, forţându-i să le plătească. Atât Judecătoria Salonta, cât şi Curtea de Apel Oradea i-au condamnat pe cei doi atacatori la închisoare cu executare. 

Orădenii, Isztoica Petru şi Isztoica Ludovic, care sunt verişori, au comis faptele anul trecut, pe 12 aprilie. Cei doi au intrat cu forţa în curtea unei familii sărace din Tinca, au montat burlane şi jgheaburi pe partea dintre curtea interioară a casei, ignorând refuzul oamenilor care, speriaţi, s-au şi închis în casă.

Apoi, cei doi "meşteri" au intrat peste clienţi, ameninţându-i cu moartea şi bătaia şi împiedicându-i să plece ca să ceară ajutorul vecinilor până când au reuşit să le ia 1.200 lei, toţi banii pe care aceştia îi aveau în casă.

Suma era mult prea mare pentru serviciul prestat şi care, de altfel, nici nu a fost solicitat, iar victimele au şi reclamat atacul la Poliţie. Cei doi au fost prinşi în scurt timp şi, ulterior, au fost trimişi în judecată pentru tâlhărie calificată, chit că avocatul lor a încercat să convingă instanţa că acuzele sunt nefondate, că faptele penale imputate celor doi nu există, căci aceştia sunt "meşteri din tată în fiu, fiind de notorietate atât obiceiul acestora de identificare a lucrărilor prin modalitatea "din uşă în uşă", cât şi o anumită trivialitate când vine vorba de "negocieri"".

Instanţele de judecată au avut o cu totul altă părere, susţinând, în hotărârile pronunţate, că modul de acţiune a celor doi "nu este străin practicii judiciare" şi este unul recurent, "persoanele vizate fiind adesea unele vulnerabile". "Urmărirea victimelor în locuinţă până în locul în care se aflau sumele de bani şi împiedicarea părăsirii locuinţei de către acestea pentru a putea solicita ajutorul vecinilor reprezintă în mod indubitabil o acţiune susceptibilă de a produce o stare de temere oricărei persoane, deci cu atât mai mult persoanelor vulnerabile", au explicat judecătorii.

Plus că, după cum a arătat instanţa, tâlharii au vrut să-i păcălească pe oameni şi în timpul procesului, returnându-le paguba şi punându-i să semneze un act de mediere, în care, însă, îşi schimbau şi depoziţiile iniţiale. "Inculpaţii au profitat în continuare de starea de vulnerabilitate a părţilor civile pe care le-au determinat să semneze acte al căror efect juridic nu îl înţelegeau în scopul de a denatura starea de fapt şi a împiedica aflarea adevărului în cauză. Dorinţa lor reală (a părţilor vătămate, n.r.) era aceea de a se vedea scăpate de corvoada procedurilor şi de stresul cauzat de întâlnirea cu inculpaţii şi nicidecum de a pune capăt procedurilor în sensul arătat prin înscrisurile menţionate", scrie în Hotărârea Judecătoriei Salonta, menţinută şi de Curtea de Apel Oradea, prin care Isztoica Petru şi Isztoica Ludovic s-au ales cu câte 3 ani şi 9 luni de detenţie. 

Marţi, imediat după pronunţarea verdictului definitiv în caz, cei doi bărbaţi, de 46 respectiv 31 ani, au fost ridicaţi de poliţiştii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigaţii Criminale şi depuşi la Penitenciarul Oradea, unde îşi vor ispăşi pedepsele. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!