Interlopul orădean Carmen Mihai Pandel, condamnat definitiv, marţi, la 8 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală din afaceri intracomunitare cu zahăr şi ulei, a dispărut înainte să fie încarcerat.
Verdictul final în caz a fost pronunţat, marţi, la Curtea de Apel Oradea, într-un dosar în care Pandel era judecat alături de o evazionistă notorie, György Mónika, denunţătoarea fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş, care a fost condamnată definitiv acum la 7 ani şi 4 luni de detenţie. Femeia, după cum a aflat BIHOREANUL, s-a predat şi a fost încarcerată.
Sursele BIHOREANULUI spun că interlopul s-a prezentat la primele înfăţişări ale procesului său de la Curtea de Apel, însă la ultimele nu a mai venit, iar după pronunţarea verdictului, poliţiştii care l-au căutat acasă pentru a-l încarcera nu l-au găsit. Ca atare, el a fost dat în urmărire naţională şi în consemn la frontiere, fotografia lui fiind publicată şi pe pagina Poliţiei Române, la rubrica persoanelor urmărite.
Prejudiciu de 43 milioane lei
Procesul celor doi priveşte o afacere veche pusă la cale de Pandel. Poreclit "Spartanul", patron al unei firme de pază, implicat în scandaluri şi bătăi, atât ca victimă cât şi ca agresor, dar şi în escrocherii imobiliare, interlopul şi-a înfiinţat o firmă de comerţ, Panda Com Impex SRL, prin care a făcut în perioada 2012-2013 achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi băuturi răcoritoare de la firme din Ungaria, mărfuri pe care ulterior le vindea, prin intermediar, către lanţul Kaufland.
Pentru aceste operaţiuni, firma ar fi datorat bugetului de stat TVA-ul colectat din vânzarea mărfurilor pe piaţa internă, în condiţiile în care, pentru achiziţiile de pe piaţa intracomunitară, taxa se colectează doar după ce bunurile sunt vândute. Cum la vremea respectivă TVA era mare, de 24%, Pandel a înregistrat, într-un singur an, 50 de facturi care atestau că ar fi cumpărat alimente de la firma Breakpoint SRL, patronată de György Monika (foto), în valoare de 43 milioane lei.
Apoi, întreaga "marfă" cumpărată pe acte era livrată, tot scriptic, unei firme fantome din Ungaria, Nasa Kft, aleasă pentru că, nefiind în România, nu se mai genera un nou TVA care să trebuiască virat bugetului statului.
Denunţătoare de poliţişti
După cum BIHOREANUL a mai scris, Carmen Mihai Pandel şi György Monika au fost arestaţi în 2013, însă doar pentru câteva luni, timp în care femeia i-a denunţat la DNA pe fostul adjunct al şefului IPJ Bihor, Ioan Brîndaş, pretinzând că-i finanţa afacerile cu împrumuturi cu camătă, dar şi pe un agent al Poliţiei de frontieră din Borş, Gheorghe Cociuba, care i-ar fi pretins taxe de protecţie ca să intervină pentru ca TIR-urile cu mărfuri aduse de oamenii ei să nu fie controlate la intrarea în ţară.
În urma anchetelor declanşate de procurorii anticorupţie, atât Brîndaş (în 2015) cât şi Cociuba (în 2016) s-au ales cu pedepse de câte 4 ani de închisoare cu executare, pe care le-au şi ispăşit. În schimb, procesul lui Pandel şi György, pornit în 2014, s-a finalizat abia acum.
Proces cu reluare
În 2015, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Pandel la 10 ani şi 6 luni de detenţie pentru evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, iar pe György la 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscală, însă, un an mai târziu, Curtea de Apel Oradea a desfiinţat sentinţa şi a trimis procesul spre rejudecare, înapoi la Tribunal.
Noul proces s-a întins la Tribunal până în luna iunie 2020, când instanţa a dispus condamnarea lui Pandel la 8 ani de detenţie, în timp ce György Monika a încasat 7 ani şi 8 luni de puşcărie. Cei doi au fost obligaţi, de asemenea, să achite şi paguba de 14 milioane lei, pentru recuperarea căreia instanţa a menţinut sechestrele dispuse de procurori pe proprietăţile lor.
Hotărârea a fost atacată atât de Pandel şi György, cât şi de procurori, iar dezbaterile s-au reluat la Curtea de Apel Oradea, unde completul de judecată a menţinut pedeapsa dispusă în cazul interlopului, dar a scăzut-o, cu 4 luni, pe cea a femeii.