Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a emis un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului primarului comunei Paleu, Somogyi Ludovic, UDMR-istul aflându-se pentru a doua oară în această situaţie, după ce anul trecut mandatul i-a încetat de drept din acelaşi motiv ca şi acum.

Concret, cu doi ani în urmă, el a fost condamnat penal, împreună cu patru subalterni din Primărie, pentru falsificarea mai multor documente oficiale, fapt ce a dus la împroprietărirea abuzivă pe un teren a unui grup de orădeni, între care şi preotul Vasile Bicăzan, parohul unei biserici din Ioşia Nord.

"Recidivist"

Somogyi Ludovic a fost condamnat prima oară în 2014, de către Tribunalul Bihor, apoi în 2015, de către Curtea de Apel Oradea, la 1 an şi 2 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a pedepsei şi cu un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni, perioadă în care - conform sentinţei - în baza unei pedepse accesorii, nu are voie să exercite nicio funcţie ori activitate fie de demnitate publică, fie de funcţionar.

În iunie 2015, după ce sentinţa a rămas definitivă, prefectul Claudiu Pop a emis un ordin prin care constata, conform legii, încetarea de drept a mandatului său. u toate acestea, Somogyi - care timp de un an a condus comuna din umbră, în calitate de consilier al viceprimarului desemnat să-i exercite atribuţiile - a candidat şi la alegerile din acest an, pentru al treilea mandat, tot pe lista UDMR, profitând că legea electorală nu-i interzicea candidatura, concomitent ignorând interdicţia stabilită printr-o altă lege, privind statutul aleşilor locali, de a exercita funcţia.

Adio, Primărie

Cea de-a doua încetare de drept a mandatului edilul UDMR-ist din Paleu a fost constatată de prefectul Claudiu Pop printr-un ordin emis joi, 6 octombrie, făcut public vineri printr-un comunicat care arată că acesta "a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate prin Sentinţa Penală nr. 344/2014 a Tribunalului Bihor, menţinută prin Decizia penală nr. 358/A/2015 a Curţii de Apel Oradea, cu suspendarea executării pedepsei principale pe o perioadă de 3 ani şi 2 luni, precum şi cu pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului unor drepturi, printre care şi acela de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii".

Conform ordinului prefectului, atribuţiile primarului vor fi exercitate, începând de vineri, de către viceprimarul comunei. De altfel, Prefectura menţionează că Somogyi a mai fost "mazilit" şi în 2015, când UDMR-istul a atacat decizia în instanţă, dar ea a fost menţinută atât de către Tribunalul Bihor, cât şi de către Curtea de Apel Oradea.

Potrivit legii, în această situaţie, Prefectura este obligată să informeze Guvernul, care la rându-i este obligat să organizeze alegeri locale anticipate parţiale, pentru ca locuitorii comunei Paleu să-şi desemneze un nou edil şef. Cel mai probabil, scrutinul se va desfăşura concomitent cu alegerile parlamentare programate pe 11 decembrie.