Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a emis miercuri un ordin prin care a constatat încetarea de drept a mandatului de primar al comunei Paleu deţinut de Somogyi Ludovic, ordin ce are la bază o sentinţă penală a Tribunalului Bihor de anul trecut, menţinută luna trecută de Curtea de Apel Oradea şi rămasă definitivă.

Prin documentul citat, Somogyi a fost condamnat "la o pedeapsă privativă de libertate", interzicându-i-se totodată "să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, respectiv de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii" pe o perioadă de 3 ani şi 2 luni.

Conform ordinului prefectului, "atribuţiile de primar vor fi exercitate de către viceprimarul comunei Paleu", Szebeni Alexandru.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Somogyi Ludovic a fost condamnat în dosarul în care a mai fost sancţionat şi preotul ortodox Vasile Bicăzan, parohul Bisericii Sf. Duh Mângâietorul din Ioşia Nord, şi doi prieteni ai acestuia, Petru Bulzan şi Gheorghe Rugan, cel din urmă directorul adjunct al Colegiului Tehnic "Constantin Brâncuşi", care s-au împroprietărit fără drept pe halele Fermei 10 a fostei Staţiuni de Cercetări Pomicole din Paleu. Cei trei au primit câte 2 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de 2 ani şi 2 luni.

Fostul edil, în schimb, a fost condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare, pentru că, falsificând mai multe documente oficiale, i-a ajutat pe Bicăzan şi pe prietenii săi.

În acelaşi dosar, tot pentru falsificarea unor documente, au mai fost condamnaţi şi angajaţi ai Primăriei Paleu, precum Bernath Noemi, de la Biroul Finanţe, care a primit 1 an de închisoare cu suspendare pe o perioadă de încercare de 3 ani, respectiv Vinczeffy Alexandru, responsabil de fond funciar, Balla Agneta, referent pe probleme de urbanism, şi Allaga Andrea, secretarul Consiliului Local, toţi la câte 1 an şi 2 luni închisoare fiecare, pedepse suspendate condiţionat pe un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni.

În cazul funcţionarilor, secretarului şi primarului din Paleu, instanţa a dispus ca pedeapsă accesorie şi interdicţia de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, respectiv de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Escrocheria prin care Universitatea Oradea a fost lăsată fără clădirile în valoare de 400.000 lei din Ferma 10 a Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă a fost dezvăluită în urmă cu doi ani de ziarul nostru. Preotul Vasile Bicăzan şi cei doi prieteni ai săi au cumpărat 6 hectare de livadă, însă au profitat de greşeala unui topograf şi de adeverinţe false emise de reprezentanţii Primăriei Paleu, întăbulându-se şi pe mai multe hale aflate în apropiera proprietăţii lor.

Citiţi întreaga poveste în articolul: Preot la judecată: Parohul Vasile Bicăzan, proprietar fără drept pe o clădire a Universităţii