Fostul primar liberal al comunei Nojorid în perioada 2008-2016, Mircea Crainic, trimis în judecată pentru că şi-a angajat soţia şi fiul în Primărie, a fost achitat pentru prima faptă, dar a încasat 9 luni de închisoare pentru cea de a doua. Aplicarea pedepsei a fost amânată, însă, pe o perioadă de probă de 3 ani. 

Primărie în familie

Mircea Crainic a fost trimis în faţa instanţei în 2017 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea pentru conflict de interese, constând în folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane în forma continuată. 

Concret, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, fostului edil liberal din Nojorid i s-a imputat că, pe 8 ianuarie 2013, l-a angajat pe fiul său în funcţia de consilier personal al primarului, iar o lună mai târziu i-a şi acordat sporul de vechime în cuantum de 5%. 

Totodată, spune documentul, lui Crainic i s-a reproşat şi că, în aprilie 2010, şi-a reîncadrat soţia în funcţia de bibliotecar, iar apoi, în 2013, a promovat-o în funcţia de şef birou, aceasta "realizând astfel în perioada de referinţă, ianuarie 2010 - iulie 2016, în mod direct, foloase patrimoniale constând în veniturile salariale lunare încasate de la Primăria comunei, în sumă totală de 77.783 lei - venit net".

A acţionat cu intenţie

În procesul care s-a derulat în prima fază la Judecătoria Oradea, Crainic şi-a recunoscut faptele, cerând să fie judecat după procedura simplificată, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor pedepsei închisorii.

În finalul dezbaterilor, instanţa a decis să-l achite pentru angajarea şi promovarea în funcţie a soţiei sale, stabilind că femeia fusese angajată, în urma unui concurs în 2004, deci înainte să fi ajuns el primar, iar în 2010, când a revenit pe funcţie, edilul "a acţionat în exercitarea unor obligaţii prevăzute de lege", după cum se arată în soluţia ajunsă şi în posesia BIHOREANULUI.

În privinţa fiului, însă, instanţa a considerat că ex-primarul, "în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în mod repetat, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a îndeplinit acte prin care s-au obţinut foloase patrimoniale pentru o rudă a sa", acţionând în formă continuată, "cu intenţie directă prevăzând şi urmărind îndeplinirea unor acte prin care fiul său să obţină un folos patrimonial".

Urmarea? Mircea Crainic s-a ales cu 9 luni închisoare şi interdicţia de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 3 ani.

"Nu este necesar"

Sentința a fost pronunțată joi, de Curtea de Apel Oradea, și este definitivă. Atât că fostul edil al Nojoridului nu va ispăşi pedeapsa şi nici măcar nu-i va "păta" cazierul întrucât a fost dispusă cu amânarea executării  pe o perioadă de probă de 2 ani. 

"În raport de persoana infractorului, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată", a explicat judecătorul hotărârea judecătorească pronunţată pe 5 noiembrie anul trecut şi menţinută, joi, în întregime, şi de Curtea de Apel Oradea. 

În război şi cu ANI

Ca atare, Mircea Crainic poate chiar să candideze, din nou, la următoarele alegeri locale. Evident, doar dacă până atunci nu încalcă, din nou, legea.

Pe de altă parte, Crainic mai are pe rol un proces ce vizează perioada în care conducea comuna Nojorid, dar în civil. În mai 2015, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că l-a găsit în stare de incompatibilitate, după ce, în perioada 4 februarie 2009 - 16 septembrie 2014, "a deţinut, simultan cu funcţia de primar, şi calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv titular al întreprinderii individuale Crainic Mircea Mihai".

Contactat atunci de BIHOREANUL, primarul s-a apărat cu faptul că întreprinderea nu a avut activitate. "O aveam de dinainte să fiu primar, dar n-a avut activitate. M-a anunţat ANI anul trecut, am trimis punctul de vedere şi nu mi-a mai comunicat nimic. Când voi primi anunţul oficial, îl voi ataca în instanţă", a spus Crainic. Edilul s-a şi ţinut de cuvânt însă, până acum, n-a avut câştig de cauză. Pe 25 septembrie 2016, acţiunea lui a fost respinsă de Curtea de Apel Oradea, ca neîntemeiată, în timp ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a programat judecarea recursului abia pentru 18 aprilie 2019.