Judecătoria Oradea a pronunțat, săptămâna trecută, primul verdict într-un controversat dosar deschis pe marginea unei farse sinistre pusă la cale, în urmă cu 4 ani, de câțiva liceeni orădeni.

BIHOREANUL a prezentat pe larg povestea cu pricina. Pe 7 mai 2011, un elev de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, a fost legat la ochi, răpit, înghesuit într-un portbagaj, dus pe un câmp, interogat şi ameninţat cu perversiuni sexuale, iar apoi abandonat. Întreaga “aventură” a fost filmată de “organizatori” - Daniel Coraș, Șerban Hoble, Călin Ghiurău, Cristian Herlaş, Alexandru Sburlea, Eric Cliente şi Petru Popa - iar imaginile împrăștiate printre colegii victimei.

Cazul a ajuns în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, reclamat de tatăl adolescentului răpit, Augustin Mureșan, după ce, inițial, bărbatul  a cerut ajutorul profesorilor şi conducerii şcolii, dar aceştia au refuzat să-i sancţioneze pe vinovați. 

Dosarul, însă, s-a plimbat mai bine de 3 ani între procurorii care refuzau să sancționeze fapta și judecătorii care solicitau inculparea făptașilor, fiind trimis în fața instanței abia în noiembrie 2014.

Coraș, Popa şi Cliente au fost acuzați de lipsire de libertate în mod illegal, iar ceilalți – Herlaș, Hoble, Ghiurău și Sburlea - de complicitate.

Verdictul a venit după încă un an. Astfel, Daniel Coraș și Petru Popa au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepselor pe o perioadă de 4 ani. Totodată, cei doi au fost obligați să presteze și câte 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Ceilalți, Eric Cliente, Șerban Hoble, Călin Ghiurău, Cristian Herlaş şi Alexandru Sburlea, minori la momentul în care au comis fapta, au primit ca pedeapsă obligația de a participa la stagii de formare civică de trei luni, program menit să-i ajute să înțeleagă consecințele legale și sociale la care se expun în cazul săvârșirii de infracțiuni, dar și de a-i responsabiliza.

Totodată, însă, cei șapte tineri vor trebui să-i plătească victimei, în solidar, despăgubiri morale de 2.000 euro.

Soluția Judecătoriei nu este, însă definitivă. Ea a și fost atacată, cu apel, de avocatul Mircea Ursuța, reprezentantul victimei în proces.

"Considerăm soluția nemulțumitoare, atât sub aspectul despăgubirilor acordate, care sunt mult prea mici, cât și pentru că pedepsele sunt disproporționate. Capii răutăților, doar pentru că au fost minori, au primit pedepse mult prea ușoare. Am solicitat să fie condamnați cu toții la pedepse cu suspendare", a precizat avocatul pentru BIHOREANUL.

Citiţi pe larg întreaga poveste în articolul Operaţiunea "Portbagajul": O farsă pusă la cale de câţiva liceeni s-a transformat în dosar penal plimbat între procurori şi judecători (VIDEO)