La o lună după ce s-a oprit campionatul Ligii Naţionale de baschet masculin, vineri, conducătorii cluburilor din primul eşalon au participat la o videoconferinţă, alături de conducerea Federaţiei Române de Baschet, în cadrul căreia au discutat pe marginea situaţiei actuale, respectiv în condiţiile în care autorităţile române au anunţat că vor prelungi starea de urgenţă de pe teritoriul ţării.

Concret, această măsură afectează în mod direct activitatea sportivă, dar şi "activitatea ce merge în paralel cu ea, care sprijină, moral şi financiar sportul de performanţă şi implicit echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea", după cum transmit reprezentanţii clubului campion.

La această şedinţă online, conducerea formaţiei bihorene a fost reprezentată de directorul clubului, Şerban Sere. "Nu se va pronunţa o decizie acum sau în zilele următoare. Referitor la opţiunile echipelor din Liga Naţională, 15 din totalul de 16 echipe au agreat ideea anulării sezonului competiţional. Deci o majoritate covârşitoare a opinat că actualul sezon nu poate fi completat", a declarat conducătorul clubului orădean după şedinţă, exprimându-şi încă o dată convingerea că actualul sezon nu va mai putea fi reluat şi că, cel mai probabil, va fi anulat.

Şerban Sere a explicat, de altfel, care sunt şi motivele care vor duce, cel mai probabil, la anularea sezonului. "Este o sumă de factori care conduce spre concluzia că sezonul nu va putea fi reluat. Vorbesc acum ca un întreg, nu fac referire exclusiv la CSM Oradea. Totul porneşte de la ideea că majoritatea angajamentelor semnate de cluburi cu sportivii au valabilitate până la sfârşitul lunii mai. Ori autorităţile române au anunţat deja că vor prelungi starea de urgenţă pentru încă 30 de zile. Dacă se iese din această situaţie la mijlocul lunii mai, atunci vom avea două săptămâni să completăm sezonul. Fizic ne va fi imposibil să facem acest lucru, întrucât mai avem câte 5-6 meciuri din sezonul regulat, respectiv între 9-15 meciuri de disputat în playoff. Apoi, toate cluburile au jucători din SUA, Europa şi chiar Africa. Nu ştim la momentul acela ce restricţii de călătorie vor exista, dar e firesc să ne aşteptăm ca până la mijlocul lunii mai situaţia din punct de vedere al relaxării restricţiilor de călătorie să nu fie foarte pronunţată. Prin urmare s-ar putea ajunge la situaţia în care majoritatea jucătorilor să nu se poată întoarce în România. O altă problemă rezultată de pe urma situaţiei actuale, este, aşa cum se ştie la ora actuală faptul că oricine intră pe teritoriul României trebuie să petreacă două săptămâni de carantină instituţionalizată. Asta implică, pe de o parte prelungirea perioadei în care jucătorii nu pot fi la dispoziţia echipei, dar în acelaşi timp reprezintă alte cheltuieli suplimentare şi nu cred că este în regulă să încărcăm şi mai mult lista de cheltuieli pe care le avem ca ţară", a explicat Şerban Sere, care a mai adăugat că chiar în cazul în care autorităţile vor permite reluarea activităţii sportive, aceasta se va face cu restricţii.

"Mă gândesc aici la spectatori şi la posibila variantă de a juca meciurile fără participarea lor. Publicul spectator joacă un rol esenţial în sportul de performanţă, lucru pe care noi îl ştim foarte bine pe baza celor experimentate de-a lungul anilor. Din punctul meu de vedere, sportul nu mai este acelaşi fără public. Există însă şi o problemă de natură pur sportivă. După o perioadă atât de lungă în care nu a existat activitate sportivă, la mijlocul lunii mai fiecare jucător din Liga Naţională va avea două luni în care a fost departe de echipă. Perioadă în care sportivii nu au avut pur şi simplu acces la facilităţile de care beneficiază în mod obişnuit, adică vor avea nevoie de 3-4 săptămâni în care să intre în formă fizică, fără să mai discutăm despre forma sportivă. Şi aici aş adăuga că din sezonul 2019-2020 a rămas de disputat cea mai importantă parte, play-off-ul, acolo unde efortul este maxim. Prin urmare, după două luni de nefăcut mai nimic este imposibil să-i aducem pe sportivi în formă sportivă optimă pentru ce a mai rămas de jucat", a conchis directorul clubului CSM Oradea.

Ca urmare a acestei situaţii, devine tot mai clar faptul că echipele antrenate în primul eşalon al baschetului masculin românesc sunt resemnate cu gândul că nu vor mai juca în actuala ediţie de campionat şi se gândesc deja la strategiile pentru sezonul următor.

Rămâne de văzut acum cât de mult va afecta şi echipele de baschet criza economică, care a urmat situaţiei date de măsurile restrictive luate de autorităţi pentru limitarea efectelor pandemiei COVID-19. Este foarte posibil ca unele echipe din actualul sezon să nu se mai poată alinia la startul viitoarei ediţii de campionat.