Cu câteva zile înainte de 6 iulie, când expiră mandatul managerului Spitalului Judeţean, Carmen Pantiş, al directorului medical Călin Hozan şi al celui financiar-contabil Emil Muţ-Popovici, primarul Ilie Bolojan a decis ca, începând de miercurea viitoare, cele trei funcţii de conducere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea să fie exercitate, pe o perioadă de şase luni, de către inginerul Gavril Grebenişan, chirurgul Adrian Duşe şi economistul Maria Silaghi, cea din urmă ocupând funcţia de director-financiar contabil la Maternitate, în mandatul lui Grebenişan.

Pantiş, Hozan şi Muţ-Popovici fuseseră numiţi ca interimari anul trecut, printr-o dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, după ce Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a fost transferat de la Ministerul Sănătăţii în subordinea CJ Bihor, fiind menţinuţi, tot provizoriu, de către primarul Ilie Bolojan după ce unitatea a fost preluată de municipalitate.

Numirea lui Grebenişan, Duşe şi Silaghi a fost făcută publică vineri, printr-un comunicat de presă conform căruia director de îngrijiri la Judeţean rămâne Florin Rob, cel numit anul trecut de preşedintele CJ, Radu Ţîrle.

"Inginerul"

Fost manager al Registrului Auto Român în perioada când actualul primar Ilie Bolojan era prefect al judeţului Bihor, Gavril Grebenişan este de profesie conferenţiar universitar la Facultatea de Inginerie Managerială. Anul trecut a fost numit manager al Maternităţii imediat ce acest spital a trecut în răspunderea municipalităţii.

Încă de la început, Grebenişan s-a lovit de ostilitatea fostei şefe a Maternităţii, Liana Antal, nimeni alta decât soţia rectorului Universităţii, care i-a contestat numirea, dar şi managementul. Liana Antal, iar apoi Doru Crăiuţ, au înaintat mai multe reclamaţii împotriva lui Grebenişan, pe motiv că acesta ar fi modificat organigrama spitalului. În realitate, cum s-a dovedit ulterior, Grebenişan nu făcuse decât să treacă sala de naşteri în subordinea directorului medical, aşa cum fusese dealtfel şi în mandatul Lianei Antal, deoarece aceasta, în ultimele zile de exercitare a funcţiei de manager, o inclusese în componenţa propriei secţii.

Sancţionat ilegal

După un interimat de aproape şase luni, în decembrie 2010, Grebenişan a câştigat concursul pentru ocuparea funcţiei de manager, la care se prezentase şi Liana Antal.

În acelaşi timp, acuzele împotriva lui s-au înmulţit, iar anul acesta, în luna mai, Comisia de Etică a Universităţii l-a sancţionat cu un avertisment scris, pentru că ar fi dat dovadă de lipsă de loialitate faţă de Universitate.

Sancţiunea a fost luată pe baza reclamaţiei unor medici cadre universitare, care l-au acuzat că ar fi utilizat o imprimantă care le aparţinea lor şi nu Maternităţii, dar şi că a afişat în spital un afiş prin care interzicea desfăşurarea de activităţi medicale pentru patru medici ale căror contracte de muncă, încheiate iniţial pe durată determinată, au expirat anul trecut şi nu au mai fost prelungite.

Luna trecută, sancţiunea decisă de Comisia de Etică a Universităţii împotriva lui Grebenişan a fost însă anulată, deoarece Oficiul Juridic al Universităţii a declarat-o nelegală.

"Doctorul săracilor"

Chirurgul Adrian Duşe, numit de Bolojan în funcţia de director medical, este şef de secţie la Spitalul Judeţean, fiind cunoscut în urmă cu mai mulţi ani ca "doctorul săracilor", din cauza faptului că refuza să primească "atenţii" din partea bolnavilor pe care i-a tratat.

De o discreţie exagerată, doctorul Adrian Duşe a refuzat mereu solicitările presei de a da declaraţii sau interviuri, chiar şi atunci când a intrat în conflict cu un alt medic, care în urmă cu doi ani l-a agresat, deoarece Duşe încercase să-l oprească de la extirparea apendicelui unei paciente care, de fapt, suferea de o altă afecţiune decât apendicita.

"O responsabilitate"

Chirurgul Adrian Duşe s-a dovedit la fel de zgârcit la vorbă şi faţă de reporterul BIHOREANULUI, care l-a contactat în legătură cu proaspăta sa numire în funcţia de director medical. "Tot ce vă pot spune este că mi s-a formulat propunerea de a face parte din noua echipă de conducere a spitalului şi că am acceptat-o, pentru a încerca să îmbunătăţesc activitatea acestui spital", a declarat dr. Duşe.

În ceea ce-l priveşte, noul manager al Spitalului Judeţean afirmă că se simte onorat de încrederea pe care i-o acordă primarul Ilie Bolojan, şi că nu vede în aceasta o recompensă, ci o responsabilitate. "Sunt onorat de încrederea pe care domnul primar o are faţă de mine şi vreau să precizez că percep numirea nu ca pe o recompensă pentru prestaţia de la Maternitate, ci ca pe o responsabilitate, fiindcă sunt multe lucruri de făcut şi la Spitalul Judeţean", a spus Grebenişan.