Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor s-a ales cu dosar penal, pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor, după ce a decis ca şefii centrelor de plasament să nu intre în izolare la locul de muncă sau la domiciliu.

Înştiinţare lapidară

Anunţul a fost făcut vineri, printr-un comunicat, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, care precizează că cercetările se fac cu privire la infracţiunile de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Motivul? "Organele de conducere din cadrul DGSAPC Bihor au decis ca şefii centrelor de plasament să nu intre în izolare la locul de muncă/domiciliu pe perioada celor 28 de zile de la intrarea în vigoare a OM 8/2020, astfel că, în prezent, aceştia circulă în mod nestigherit în afara şi în interiorul centrelor, intrând în contact cu alţi salariaţi/beneficiari de servicii sociale", arată comunicatul.

Comunicatul nu face referiri concrete la persoane şi nu precizează concret funcţiile sau numele celor vizaţi.

Nicio ilegalitate

Drept reacţie la comunicatul difuzat de Parchet, directorul executiv al DGASPC Bihor, Camelia Gaciu, a declarat BIHOREANULUI că acuzaţia procurorilor este total nefondată.

Camelia Gaciu, șefa DGASPC Bihor"Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 8, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii a emis norme de aplicare a acesteia pentru DGASPC-urile din judeţe, în baza articolului 10, referitor la măsurile de izolare la locul de muncă şi la domiciliu a angajaţilor din centrele de îngrijire a vârstnicilor şi copiilor. Potrivit normelor şi clarificărilor ANDPDCA, şefii de centre şi alte categorii de personal administrativ intră în izolare numai în situaţia în care nevoile vârstnicilor şi copiilor impun acest lucru şi/sau dacă nu poate fi asigurată permanenţă cu alte categorii de personal", a declarat directoarea DGASPC Bihor.

Potrivit acesteia, şefii de centre sunt şi cei care au "întreaga responsabilitate a organizării turelor de lucru, a stabilirii personalului care intră în izolare şi a monitorizării activităţii din centre", potrivit aceluiaşi articol 10, directorii DGASPC dispunând "doar în cazul în care nu există şefi de centre sau înlocuitori ai acestora", ceea ce nu este cazul în Bihor.

Pe de altă parte, directoarea Camelia Gaciu a subliniat că până în prezent, toţi angajaţii DGASPC Bihor care aveau această obligaţie au respectat măsura izolării, alternativ la locul de muncă (14 zile) şi la domiciliu (alte 14 zile), astfel încât nu există niciun angajat şi niciun beneficiar de servicii sociale Covid pozitiv, cum există în alte judeţe.