Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară Bihor, Sorin Borza, precum şi alţi trei membri ai board-ului de conducere al organizaţiei, Marton Attila, administrator la Radio Transilvania, Dorin Coita, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea, şi Rodica Ardelean, economist, şi-au dat demisiile din funcţiile pe care le deţineau.

"Constatând că nu putem aduce schimbarea pe care o dorim pe scena politică actuală, că aportul nostru, experienţa, cunoştinţele şi abordarea noastră asupra unui proiect politic ce s-ar fi dorit unul nou nu sunt dorite şi nici oportune în actuala configuraţie a Partidului Mişcarea Populară, subsemnaţii, membri ai board-ului Fundatia Miscarea Populara - Filiala Bihor am decis să ne depunem azi, 10.06.2014, demisile din aceste poziţii", se arată în comunicatul conducerii demisionare.

Semnatarii şi-au justificat gestul, în primul rând, prin solidarizarea cu fostul preşedinte al Fundaţiei, Marian Preda, şi cu alţi colegi care ar fi constatat că această organizaţie nu a avut rolul scontat în Partidul Mişcarea Populară, dar şi prin dezamăgirea provocată de faptul că la Congresul PMP niciunul dintre intelectualii partidului nu a obţinut vreo funcţie în conducerea acestuia.

"Ne afirmăm astfel solidaritatea cu dl Marian Preda, cu alţi preşedinţi sau membri ai filialelor locale ale FMP care au sesizat mai devreme sau mai târziu că rolul Fundaţiei în această construcţie politică nu este cel anunţat iniţial. De asemenea, prin acest gest ne afirmăm dezamăgirea şi dezarmarea (pentru moment neavând prea multe mijloace de contracarare) faţă de marginalizarea constantă de care au avut parte personalitaţi marcante cum sunt dl Adrian Papahagi, dl Daniel Funeriu, dl Teodor Baconschi şi mulţi alţii, intelectuali de valoare ce ar fi putut să aducă cu adevărat acel nou suflu necesar în politica autohtonă", au explicat demisionarii în comunicatul dat publicităţii marţi.

Aceştia au acuzat, de asemenea, încălcarea statutului PMP la constituirea delegaţiei organizaţiei judeţene Bihor pentru recentul Congres. "Cu atât mai mult cu cât în Bihor nici măcar statutul PMP nu s-a găsit de cuviinţă a fi respectat cu privire la constituirea delegaţiei pentru Congres, în mod firesc încrederea şi susţinerea noastră nu mai pot fi aceleaşi", se arată în comunicatul demisionarilor.

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele demisionar al filialei Bihor a Fundaţiei Mişcarea Populară, Sorin Borza, a arătat că, practic, delegaţia pentru Congres a fost decisă de preşedintele PMP Bihor, Mircea Matei, fost preşedinte al PDL Oradea şi fost vicepreşedinte al PDL Bihor.

"În statutul PMP se preciza că preşedinele filialei judeţene a Fundaţiei este membru de drept în Congresul Naţional, cu condiţia că este şi membru de partid. Colegii mi-au spus că indiferent de acest statut delegaţia o face preşedintele Mircea Matei. Până la urmă nu m-am înscris nici în partid, tocmai pentru că am văzut că (n.r. - liderii locali ai PMP) au o altă viziune", a explicat Sorin Borza.

Mircea Matei, preşedintele PMP Bihor, a refuzat să comenteze situaţia. "Nu am ce să spun, nu vreau să pun paie pe foc", a spus acesta.