Actuala suprafaţă a pieţei Rogerius, inclusiv bazarul, va fi acoperită. "Se doreşte modernizarea pieţei prin înglobarea acesteia într-o hală care va fi construită pe aceeaşi suprafaţă şi acelaşi amplasament. Purtăm discuţii cu conducerea Primăriei pentru demararea aceastei investiţii încă din acest an, din fonduri de la bugetul local", a declarat, Romulus Cosma, directorul Regiei Autonome a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS), în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată joi.

Modernizarea bazarului se va face după modelul pieţei din Deva care a fost transformată în hală pe structură metalică cu instalaţii de canalizare şi aer condiţionat. Investiţia e estimată la 1,2 milioane de euro şi va fi demarată cu fonduri de la bugetul local. "Piaţa din Deva a costat cam 4 milioane de euro, dar acolo au făcut şi un nivel de parcare subterană, fapt care a dublat costurile", a declarat Cosma.

Directorul RAPAS este sceptic cu privire la faptul că municipalitatea va reuşi să atragă un investitor pentru a moderniza piaţa. "La fel am păţit cu proiectul de modernizare al pieţei Cetate, unde am avut oferte şi, când să organizăm licitaţia, a venit criza economică şi am rămas fără investitor", a mai spus Cosma. Proiectul de modernizare al pieţei Cetate, cea mai mare din Oradea, prevedea un nivel de parcare subterană şi trei nivele superioare, investiţie estimată la circa 16 milioane de euro.

Romulus Cosma a mai spus că, la fel ca în 2009, RAPAS va menţine anul acesta taxele la acelaşi nivel din 2008. "2010 este un an de criză. Dorim să venim în întâmpinarea producătorilor, comercianţilor şi a cumpărătorilor orădeni şi să nu impunem majorări de taxe care apoi să se reflecte în preţul produselor, mai ales că în pieţe se comercializeză bunuri de larg consum".

Şeful RAPAS a declarat pentru BIHOREANUL că, pe fondul crizei economice şi apariţiei hypermarket-urilor, volumul vânzărilor din pieţe a scăzut, chiar dacă este vorba de produse de strictă necesitate. "Comportamentul cumpărătorului s-a schimbat în ultimii ani. Vânzarea de legume şi fructe merge în continuare, dar celelalte produse nu mai au trecere ca în trecut. Dacă are de cumpărat trei kilograme de morcovi, orădeanul preferă să meargă la supermarket pentru că acolo găseşte toată paleta de produse, poate socializa, poate sta la o cafea, poate proba liniştit o haină, fără să se înghesuie în garderobe improvizate", a mai spus Cosma.

Conform raportului de activitate al RAPAS pe anul 2009, cele şapte pieţe orădene - Cetate, Decebal, Rogerius, Ioşia, Nufărul, Velenţa şi Obor - cu o suprafaţă totală de 85.500 metri pătraţi, au adus anul trecut regiei încasări de 7,8 milioane de lei din taxe, închirieri de spaţii comerciale şi mese de vânzare. Veniturile totale ale RAPAS s-au ridicat la 12,7 milioane lei.