Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a oferit marţi, într-o conferinţă de presă, informaţii cu privire la rezultatele Programului Erasmus, prin care au loc anual schimburi de studenţi, înregistrate de instituţia pe care o conduce în cursul anului trecut.

Portugalia, nr. 1

Potrivit datelor prezentate, bugetul alocat în acest scop universităţii orădene a fost de 700.000 euro, de care au beneficiat 165 de studenţi orădeni, care au primit burse lunare cuprinse între 450 şi 700 euro pentru a studia în universităţi din alte state europene, cele mai căutate fiind instituţii din Portugalia, Spania, Ungaria şi Franţa.

Pe de altă parte, tot anul trecut, Universitatea orădeană a primit 125 studenţi străini, principalele ţări de origine fiind Portugalia, Turcia şi Italia.

Întrebat - dincolo de destinaţiile preferate ale studenţilor orădeni şi de originea celor din alte ţări - care sunt domeniile de studiu preferate de ambele categorii de studenţi, rectorul nu a dat un răspuns concret, spunând doar că "Teologia are cea mai mică rată... (n.r. – de contribuţie la schimburile de studenţi)" şi că la Medicină există chiar o concurenţă acerbă, de "doi, trei, patru studenţi pe un loc".

Programul Erasmus a fost dezvoltat pentru a facilita studenţilor din ţările europene schimburile de experienţă încă înainte de absolvirea studiilor, aşa încât aceştia să fie familiarizaţi cu diferitele sisteme de învăţământ superior, dar şi de societate.

Cresc bursele

Pe de altă parte, prezentă la rându-i în faţa jurnaliştilor, Ligia Burtă, prorector responsabil cu problemele studenţilor, a anunţat că Universitatea din Oradea este în curs de actualizare a regulamentului privind acordarea burselor pentru punerea în conformitate cu Ordinul nr. 3392/2017 al ministrului Educaţiei, care prevede atât majorarea beneficiilor băneşti ale studenţilor, cât şi modificarea în structura burselor acestora, una dintre ele fiind transformarea burselor de studii în burse de merit, dar şi punctarea activităţilor extracuriculare şi de voluntariat la acordarea burselor.

"Există burse care cresc cu 220%, cum este bursa specială, în funcţie de preformanţe, de la 450 lei la 1.000 lei pe lună, şi burse care cresc cu 232%, cum e cea socială, de la 250 la 580 lei", a exemplificat prorectorul Burtă. De asemenea, aceasta a spus că bursa de merit creşte de două ori, de la 350 la 700 lei, bursele pentru doctoranzi de la 450 la 550 lei, iar cele sportive de la 400 la 450 lei.

Totodată, prorectorul a subliniat că Universitatea din Oradea acordă o mai mare atenţie burselor susţinute atât din fondurile alocate de la Ministerul Educaţiei, cât şi din încasările în valută de la studenţii străini, 20% din cuantumul acestora urmând să fie folosit tocmai pentru acordarea de burse.

Ligia Burtă a precizat că noul regulament de acordare a burselor va fi avizat miercuri de către Consiliul de Administraţie al instituţiei, după care va fi supus apoi aprobării de către Senatul universitar.