A venit vara, oamenii pleacă în concedii, şeful Guvernului emite declaraţii aiuritoare despre cum l-au votat românii şi ministra Sănătăţii inventează noi structuri birocratice fără de care, spune ea, nu vom avea spitale.

Între timp, Portugalia închide zona Lisabonei din cauza exploziei Covid cu tulpina indiană, despre care specialiştii arată că este cu 60% mai contagioasă decât cea britanică, la rându-i cu 40% mai molipsitoare comparativ cu cea chinezească, şi despre care Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că la toamnă va avea circulaţie dominantă în întreaga Europă. Marea Britanie a înregistrat săptămâna trecută cel mai negru bilanţ din februarie încoace (peste 11.000 de noi infectări pe zi) şi amână noi relaxări, şi aşa greu decise.

Ce face România? Păi, dincolo de toate ratările ştiute (nicio reformă în justiţie, nicio investiţie străină, niciun "proiect de ţară", un PNRR zdrenţe etc), premierul e ocupat doar cu campania internă din partid, socotind că se cuvine să fie şi preşedintele PNL mulţumită simplului fapt că e mai tânăr decât adversarul său şi că are tricou fără burtă.

Ministra Sănătăţii înfiinţează departamente ba pentru noi spitale, ba pentru lupta cu infecţiile nosocomiale, şi, împreună cu şeful CNAS, majorează cu o zecime, din bugetul şi aşa insuficient, alocările pentru clinicile private în detrimentul spitalelor publice.

Dar mai face ceva România. Ministerul Sănătăţii a pregătit un proiect de act normativ pentru a vinde dozele de vaccin anti-Covid nefolosite, iar Guvernul face demersuri pe lângă Comisia Europeană să ne trimită doar 2 dintre cele 7 milioane de doze programate pentru această lună. 

În loc să convingă cetăţenii să se vaccineze (reclamele siropoase cu "Ce conţine vaccinul" sunt cinică spălare pe mâini), autorităţile au abandonat, pur şi simplu, lupta cu pandemia, satisfăcute că deocamdată nu avem mai mult de 100 de noi infectări pe zi. Din când în când, preşedintele, premierul şi ministrul mai fac robotic "un apel" pro-vaccinare, dar niciun demers serios pentru a atinge ţinta propusă iniţial, de 70% cetăţeni vaccinaţi în septembrie (şi suntem la abia 25%!). 

Se amăgesc că ajunge ca o sportivă, un rocker sau un manelist să facă "reclamă" vaccinării pentru a bifa o sarcină îndeplinită. Nu s-au gândit nicio clipă să explice tuturor cetăţenilor, de pildă printr-o scrisoare pusă în cutia poştală ori o broşură distribuită în toate instituţiile, că de vreme ce deja s-au vaccinat sute de milioane de oameni nu au de ce să se teamă de efecte adverse. Nici măcar că un eventual val 4 al pandemiei ar închide din nou spitalele şi poate chiar firmele. Asta ca să nu mai pomenim că nu au fixat nicio strategie pentru vaccinarea în mediul rural, care se face strict heirupist, ici-colo.

Guvernarea a dezertat, pur şi simplu, de la cea mai stringentă datorie a sa, ameţindu-ne cu planuri pentru un viitor luminos care, însă, se depărtează tot mai mult. Atât doar că, luaţi cu vremea bună, încă nu ne dăm seama de asta.