La sfârşitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier.

Dacă săptămânile trecute am prezentat modificările în materie de testare cu privire la consumul de alcool şi droguri, săptămâna aceasta vom vedea cum vor putea fi sancţionaţi şoferii agresivi în urma "sesizării" făcute de un alt participant la trafic.

Noua legislaţie prevede, strict în materia condusului agresiv, prin excepţie de la regula generală care spune că faptele ilicite pot fi constatate doar de poliţistul rutier direct sau prin mijloace certificate sau omologate, că se pot aplica sancţiuni în urma sesizării făcute de un participant la trafic, care este însoţită de o înregistrare.

Potrivit legii, sesizarea participantului la trafic trebuie să conţină în mod obligatoriu datele acestuia de identificare - nume, prenume şi cod numeric personal ori, după caz, codul unic de identificare, datele de contact - număr de telefon şi adresa de corespondenţă, declaraţia pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice elemente de natură să conducă la identificarea locului unde a fost percepută şi surprinsă posibila faptă contravenţională, precum şi semnătura, şi să fie însoţită de înregistrarea audio-video.

Aceste "plângeri" trebuie făcute strict prin intermediul unei platforme informatice ce urmează a fi implementată în curând, în termen de maximum 30 de zile de la momentul surprinderii faptei.

Poliţia rutieră de la locul faptei, în urma verificării autenticităţii înregistrării poate dispune sancţionarea şoferului agresiv prin încheierea unui proces-verbal.

Înregistrarea audio-video sau video trebuie să cuprindă următoarele elemente: a) extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic; b) data şi ora când au fost surprinse manevrele agresive; c) locul ori elemente de natură să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive; d) vehiculul implicat şi numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz; e) semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenţiei.

Poliţia trebuie să asigure confidenţialitatea "pârâciosului", însă este obligată să pună la dispoziţia instanţei datele acestuia în caz de contestare a procesului-verbal.

În fine, este de remarcat că nu se pot face mai mult de trei asemenea sesizări în 15 zile sau două în interval de 24 de ore, cu privire la acelaşi autovehicul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!