Așa cum am arătat săptămâna trecută, în data de 19 iulie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial o Hotărâre de Guvern prin care se pun în aplicare noile dispoziții legale care impun restituirea permisului de conducere la împlinirea unui termen de 72 de ore pentru persoanele care nu pot/nu vor să se supună testării în trafic pentru alcool sau droguri.

Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenți când suntem opriți pentru testare. Deoarece noile norme prevăd că se vor întocmi procese-verbale distincte de cele de sancționare prin care persoana oprită trebuie să furnizeze anumite date și trebuie să își exprime consimțământul pentru efectuarea unor proceduri.

În esență, dacă sunteți oprit în trafic pentru testare aveți două posibilități: vă supuneți sau nu testului rapid. Daca nu doriți să efectuați testul rapid, indiferent dacă este vorba de testul pentru droguri sau pentru alcool, aveți obligația să mergeți la Medicina Legală pentru a fi testat, iar permisul dvs. va fi retras pentru minimum 72 de ore (în funcție de rapiditatea cu care sosesc rezultatele). Refuzul de a te deplasa la Medicina Legală pentru prelevarea de probe, dacă refuzi sau nu poți face testarea rapidă, constituie infracțiune.

Dacă efectuați testul rapid pentru alcool, iar rezultatul este pozitiv, însă sub 0,40 mg alcool pur în aerul expirat, puteți solicita polițistului efectuarea de probe la Medicina Legală. Dacă rezultatul este sub 0,10 mg alcool pur în aerul expirat, puteți solicita și o a doua testare care se va efectua în 15-20 de minute de la prima, iar dacă și aceasta este pozitivă puteți solicita testare la Medicina Legală.

În aceste situații, permisul nu se restituie, dar puteți formula plângere la instanță, situație în care permisul va fi restituit până la judecarea definitivă a plângerii. Dacă rezultatul este peste 0,40 mg alcool pur în aerul expirat, se va „deschide” un dosar penal.

În situațiile în care se cere testarea la Medicina Legală, polițistul este obligat să încheie un proces-verbal distinct prin care se consemnează consimțământul cetățeanului pentru recoltarea unor asemenea probe. În plus, și foarte important, cetățeanul poate furniza o adresă de email și un număr de telefon pentru a primi mai repede rezultatele. De asemenea, cetățeanul este obligat să opteze pentru procedura de restituire a permisului de conducere la expirarea termenului de 72 de ore, respectiv dacă solicită trimiterea acestuia prin poștă sau dacă va merge personal să îl ridice de la sediul Poliției.

Acest proces-verbal va ține loc de dovada înlocuitoare care se eliberează în celelalte cazuri în care se ridică permisul de conducere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!