Procurorii din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Bihor au anunţat, miercuri, trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a Vioricăi Banciu, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii Oradea, prinsă în flagrant cu mită şi arestată în luna ianuarie pentru că îşi obliga studenţii să cumpere de la ea lucrările pentru examenele de licenţă.

Potrivit comunicatului transmis de procurori, din ancheta efectuată în caz s-a stabilit că, în perioada 2015 - ianuarie 2016, în calitate de coordonator ştiinţific de lucrări de licenţă la materia limba şi literatura română, Banciu a pretins între 100 euro şi 400 euro de la mai multe studente în anul III la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea, secţia Beiuş.

"Sumele au fost pretinse în vederea întocmirii unor lucrări de licenţă la materia sa, respectiv la limba şi literatura română şi urmau să fie achitate în două tranşe, o primă tranşă odată cu acceptarea ofertei profesoarei, iar cea de a doua cu ocazia predării lucrării de licenţă gata întocmite studentelor, respectiv la sfârşitul anului 2015 - începutul anului 2016", se arată în informare.

Lui Banciu i se impută totodată şi că ar fi cerut de la o studentă "o sumă de bani neindividualizată" ca să intervină pe lângă un alt cadru didactic al Facultăţii care va face parte din Comisia de licenţă la examenul din vara acestui an, pentru ca tânăra să-l promoveze.

În acelaşi dosar, procurorii au trimis în faţa instanţei şi două studente, Florina Drinc şi Ionela Patricia Jurcan, ambele în anul III în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane Oradea, specializarea Învăţământ Primar şi Preşcolar, Secţia Beiuş. Cele două au fost inculpate pentru dare de mită după ce, spun anchetatorii, toamna anului trecut, i-ar fi plătit conferenţiarei 100 de euro (Drinc) respectiv 200 euro (Jurcan) în schimbul unor lucrări de licenţă la limba şi literatura română.

Ancheta a fost realizată cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor şi al Serviciului Român de Informaţii.

Conferenţiarul Viorica Banciu a fost reţinut pe 15 ianuarie, în momentul în care a încasat de la una dintre studentele sale 150 euro, a doua tranşă din totalul de 300 euro pretinşi pentru întocmirea unei lucrări de diplomă. O zi mai târziu, Banciu a fost prezentată la Tribunalul Bihor şi arestată pentru 30 de zile, măsură menţinută şi în prezent.