Câştigată de-a lungul anilor, în condiţii logistice modeste, dar constant întărită şi poate chiar invidiată mai ales din acest an, de când Oradea are cel mai modern bloc operator la Secţia de Urologie a Spitalului Judeţean, reputaţia medicilor orădeni din această specialitate a făcut ca oraşul să găzduiască încă un eveniment medical de amploare naţională.

De joi, 21 iunie, până sâmbătă, 23 iunie, inclusiv, Oradea este gazda unei conferinţe naţionale pe tema actualităţilor în diagnosticul şi tratamentul patologiei urologice, cu accent pe afecţiunile prostatice.

Organizat de Asociaţia UroGyn, Asociaţia Română de Urologie, filiala Bihor a Colegiului Medicilor din România, Universitatea din Oradea, Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean din Oradea şi clinica Endoplus din Cluj-Napoca, evenimentul are două componente legate între ele.

Pe de o parte, în blocul operator al Secţiei de Urologie a Spitalului Judeţean din Oradea şi în clinica din Cluj vor fi făcute intervenţii chirurgicale de către şefii acestora, profesorul Gheorghe Bumbu şi respectiv profesorul Ioan Coman, ce vor fi transmise în direct prin sistem de telemedicină într-o sală de conferinţe a Hotelului Continental din Oradea, iar pe de altă parte operaţiile vor fi analizate şi discutate de zeci de participanţi sosiţi din centre universitare de prestigiu precum Cluj şi Timişoara, dar şi din oraşe ca Satu Mare, Baia Mare, Alba Iulia, Reşiţa, Jimbolia etc.

"Poate o să vă surprindă, dar aceasta este reacţia noastră la Centenar, vrem să facem ceva deosebit, să le punem pe tavă tinerilor medici experienţa noastră, acumulată în peste 30 de ani de profesie. E un fel de a sărbători pragmatic, prin fapte, pentru că suntem şi profesori, şi vrem să transmitem cunoştinţele noastre cât mai multor colegi mai tineri", a explicat BIHOREANULUI profesorul Gheorghe Bumbu înaintea începerii propriu-zise a Conferinţei.

"Aici, la Oradea, facem tot ce se face şi la New York, şi în Japonia, şi în Germania, avem şi aparatura, şi pregătirea necesară, iar prin ceea ce facem vrem ca pacienţii noştri să aibă totală încredere în performanţa medicinei româneşti", a mai spus profesorul Bumbu.