La finalul săptămânii viitoare, Oradea va găzdui în premieră o ediţie a Conferinţelor Dilema Veche, patronate de cea mai citită revistă de cultură din România. Redactorul-şef al revistei Dilema Veche, Sever Voinescu, a afirmat vineri într-o conferinţă de presă, că pentru prima oară evenimentul, ţinut de-a lungul anilor în oraşe ca Timişoara, Cluj-Napoca şi Arad, include şi spectacole de teatru. Bazate pe scrieri de I.L. Caragiale şi Ion Creangă, spectacolele îl vor avea în prim plan pe apreciatul actor român Marcel Iureş. 

"Un pas spre înţelepciune..."

Conferinţele Dilema Veche, organizate de revista cu acelaşi nume şi Primăria Oradea, prin APTOR, vor avea loc în perioada 5-7 mai, la Sinagoga Sion şi Teatrul Regina Maria. 

Tema aleasă pentru ediţia ţinută în premieră la Oradea este "Comedia lumii".

"Tema aceasta este un pic contra unei stări a sufletului nostru colectiv astăzi, având în vedere războiul din apropierea noastră. Dar, până la urmă, ne-am spus că să explorezi o temă precum asta, Comedia lumii, în aceste vremuri, îţi aduce un plus de înţelepciune. Modul în care ne raportăm la lucruri - şi asta ţine un pic şi de spiritul revistei Dilema Veche - ar trebui să fie unul în care avem capacitatea de a discerne tragicul şi comicul în acelaşi timp. Este foarte dificil, dar din punctul nostru de vedere este un pas spre înţelepciune...", a spus redactorul-şef Sever Voinescu în conferinţa ţinută vineri la Primăria Oradea, alături de șefii APTOR, Alina Toie și Alexandru Chira.

Cu Marcel Iureş 

În premieră în istoria conferinţelor Dilema Veche, ediţia de la Oradea va cuprinde şi două spectacole de teatru, ambele aduse de Teatrul Act, condus de Marcel Iureş, care va urca pe scena orădeană în două seri consecutive. 

"Mi-am spus că dacă tot o să vorbim despre comedia lumii, este ciudat să nu vedem comedie pe scenă. Ar fi ca şi cum am face un colocviu despre muzică şi nu cântă nimeni sau despre pictură şi nu arăţi niciun tablou...", a explicat Sever Voinescu. 

Organizatorul a precizat că în cadrul conferinţelor vor fi "explorate" diferite tipuri de umor, urmând să se discute inclusiv umorul regional, care diferă în funcţie de zona geografică. 

De asemenea, spectacolele aduse de Teatrul Act reflectă tipuri diferite de comedie, una în stilul lui I.L. Caragiale, una în stilul lui Ion Creangă. 

"Au românii umor?"

Evenimentul va debuta joi, 5 mai, de la ora 18, la Sinagoga Sion, cu conferinţele propriu-zise, intrarea fiind liberă. 

Prima oară va vorbi Daniel David, profesor universitar doctor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai (New York) şi directorul pentru cercetare al Albert Ellis Institute (New York). 

Specialist în psihologie, Daniel David a introdus în ţară primele cursuri de psihologie pozitivă şi este autorul mai multor cărţi, printre care "Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală". La Oradea, intervenţia sa a fost titrată cu "Au românii umor? Elemente de psihologie a umorului". 

De la ora 19, orădenilor le va vorbi George Banu, apreciat teatrolog român stabilit la Paris, care va lansa totodată şi cartea "Viaţă şi teatru pe Scena lumii", care reuneşte o suită de contribuţii ale autorului în presa culturală, inclusiv în rubrica sa din Dilema Veche. 

În fine, de la ora 19.30, la Sinagoga Sion va conferenţia Adriana Babeţi, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara şi profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, unde predă literatură comparată. "Să râzi? Să plângi? Despre râsu’-plânsu’ lumii noastre", a fost intitulată conferinţa Adrianei Babeţi, care va porni de la două personaje fictive, soldatul Švejk (din "Peripeţiile bravului soldat Švejk" de Jaroslav Hasek) şi Joseph K. (din "Procesul" lui Kafka). 

Creangă și Caragiale

Vineri, 6 mai, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria se va juca spectacolul "Rosto", după I.L. Caragiale, regia şi scenografia fiind semnate de Alexandru Dabija.

Pe scenă vor urca Marcel Iureş, Dan Rădulescu şi Ionuţ Toader. Producţia are la bază o dramatizare realizată de Alexandru Dabija, care pune în legătură fragmente din mai multe schiţe ale lui Caragiale. Potrivit organizatorilor, "Rosto" "spune o poveste misterioasă, cu infinite nuanţe despre învăţământul românesc, oferind o imagine realistă asupra societăţii actuale". 

După spectacol, Marcel Iureş şi George Banu vor avea un dialog cu spectatorii, răspunzând întrebărilor acestora. Moderator va fi Sever Voinescu. 

În fine, sâmbătă, 7 mai, de la ora 19, pe aceeaşi scenă, Teatrul Act va juca "Moş Nichifor", un spectacol după Ion Creangă, cu Marcel Iureş şi Ruxandra Maniu. Regia este semnată tot de Alexandru Dabija. "Moş Nichifor este un spectacol despre întâlnirea dintre două generaţii şi confruntarea între două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiţionalistă, şi una modernă, agresivă în fragilitatea ei", spun organizatorii. 

Pentru ambele spectacole s-au pus în vânzare bilete atât la agenţia Teatrului Regina Maria, caracterizat de Sever Voinescu drept "între primele trei cele mai frumoase din ţară", cât şi online pe Eventim.ro, la preţuri de 90 de lei sau 120 de lei în funcţie de locul în sală. Bilete pentru „Rosto” găsiți AICI, iar bilete pentru „Moș Nichifor”, AICI.

"Sunt convins că vom avea o ediţie memorabilă", a mai spus Sever Voinescu, adăugând că şi-ar dori ca proiectul să revină în Oradea şi în anii următori. După ediţia din 5-7 mai, Conferinţele vor mai ajunge în Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!