Mérai Katalin, cumnata celebrului evazionist fugar Rácz Atilla, a fost condamnată la 6 ani de detenţie pentru o fraudă fiscală de aproape 700.000 lei, după ce firma pe care o patrona, Conform Reţetei SRL, a făcut mai multe achiziţii intracomunitare de carne şi peşte prin intermediul unei firme fantomă, mărfuri care apoi au fost livrate unor firme din România, fără ca TVA colectată să fie declarată şi virată la bugetul de stat. 

Conform rețelei SRL

Soluţia a fost pronunţată de Tribunalul Bihor într-un dosar penal care priveşte afaceri derulate de Mérai în perioada 2013-2014, prin intermediul unei societăţi comerciale patronate de Alexandru Costin, un bihorean condamnat deja pentru evaziune fiscală. Firma acestuia era de tip "bidon", numită aşa de Fisc pentru că are menirea să ajute alte firme mai mari, să "spele" banii "negri" şi să evite plata TVA către stat, trecând mărfurile scriptic prin contabilitatea ei.

Concret, firma lui Costin a realizat achiziţiile intracomunitare în mod formal, căci, în realitate, marfa a fost plătită din banii lui Mérai şi transportată în ţară cu camioanele acesteia. Apoi, produsele au fost facturate către firma femeii, Conform Reţetei SRL, iar de aici către diverşi clienţi. TVA a fost declarată ca fiind colectată de firma "bidon", care trebuia să o plătească statului, însă nu a mai achitat-o niciodată.

În urma procesului penal pornit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, în care ANAF s-a constituit parte civilă, Tribunalul Bihor a decis săptămâna trecută să o condamne pe Mérai la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Conform Reţetei SRL, aflată deja în faliment, a primit o amendă penală de 30.000 lei, iar Alexandru Costin, patronul firmei fantomă, s-a ales cu 7 ani de detenţie.

Să achite paguba... 

Atât Mérai, cât şi Costin au interdicţia de a mai avea calitatea de administrator, director sau reprezentant legal al societăţii comerciale, pe o perioadă de 5 ani după ispăşirea pedepselor. 

De asemenea, cei doi au fost obligaţi să achite paguba provocată bugetului de stat, în valoare de 669.332 lei, reprezentând TVA, plus dobânzile şi penalităţile aferente, pentru recuperarea căreia Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus încă din 2019 instituirea sechestrului asigurator pe toate bunurile şi conturile actuale şi viitoare ale celor doi.

Verdictul final în caz îl va pronunţa Curtea de Apel Oradea. 

Afaceri cu petrol

Numele lui Mérai Katalin apare şi în afacerile celebrului său cumnat, Rácz Atilla, femeia fiind chiar reţinută, în 2015, alături de fostul fotbalist Călin Bălaj şi de italianul Antonino Papalia într-un dosar al procurorilor DIICOT, care vizează o fraudă de 62 milioane lei prin intermediul rafinăriei Ecodiesel din Suplacu de Barcău. Aceasta importa motorină sub pretextul procesării, dar o vindea, încasările fiind plimbate prin conturile unor firme fantomă, iar în final scoase de beneficiari.

Rácz a fugit în Ungaria în 2015, ca să scape de cei 7 ani de detenţie la care a fost condamnat pentru o fraudă fiscală de 87 milioane lei.

Ulterior, în 2019, afaceristul a fost trimis în judecată de DNA Constanţa, pentru un "tun" de peste 31 milioane euro, dat bugetului de stat tot din afaceri cu petrol, şi a fost achitat definitiv, în 2020, într-un proces pornit de DIICOT, în care era acuzat de constituire de grup criminal organizat şi de producerea unui prejudiciu de 25 milioane lei în dauna bugetului public prin importarea a 5 milioane tone de motorină, trecută în acte ca reziduuri petroliere dar vândută la negru pe piaţă. 

În respectivul dosar, au fost trimise în judecată în total 17 persoane şi 6 societăţi comerciale, inclusiv fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, acuzat că ar fi blocat orice control la societăţile implicate în tranzacţiile oneroase, prin intermediul a doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, plus fostul deputat PD de Braşov Vasile Bran, care, la rându-i, ar fi spriinit gruparea. Blejnar şi Rácz au fost achitaţi pe motiv că nu există probe că ar fi săvârşit infracţiunile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!