CET-ul pe gaz este una dintre castanele fierbinţi ale campaniei electorale. Încălzirea aparamentelor orădenilor pe timp de iarnă a fost tema principală a dezbaterii televizate organizată luni seară de postul local de televiziune TVS, în moderarea lui Octavian Haragoş, între doi dintre favoriţii cursei pentru funcţia de primar la alegerile din 10 iunie: Mihai Groza (PDL) şi Ilie Bolojan (PNL).

"O chestiune de iresponsabilitate..."

Întâlnirea a fost antrenantă, presărată cu ironii şi replici acide din partea celor doi candidaţi. Adversar declarat al proiectului privind construirea unei centrale termice pe gaz, Groza a afirmat că va renunţa la această variantă de îndată ce va fi ales primar şi va pune accentul pe exploatarea apei geotermale. "Din prima zi de mandat o să fac toate formalităţile necesare ca să anulez acest contrac păgubos pentru Oradea şi am să demarez alte contracte cu parteneri externi din fonduri europene", a promis Mihai Groza.

În replică, Bolojan a arătat că finanţarea pentru CET-ul pe gaz a fost deja atrasă, în vreme ce banii necesari pentru exploatarea apei geotermale sunt doar ipotetici. "Să ai o investiţie de asemenea anvergură (n.r. 77,7 milioane euro numai pentru reabilitarea centralei) câştigată deja, care va funcţiona eficient pentru Oradea, aşa cum funcţionează în foarte multe locuri, şi să o anulezi, este o chestiune de iresponsabilitate, pentru că bani pentru alte proiecte nu vor mai veni decât peste patru ani (n.r. în următorul ciclu bugetar european)", a afirmat Bolojan.

Gazul va scumpi încălzirea...

În ciuda acestui fapt, Groza s-a declarat convins că va reuşi să atragă finanţările necesare. Acesta a afirmat că varianta cea mai bună pentru Oradea constă în implementarea unui sistem de termoficare care să funcţioneze "în proporţie de 80% pe apă geotermală", diferenţa urmând să fie asigurată de puncte termice pe gaz. "Când Uniunea Europeană o să afle că stăm pe e zăcământul cel mai important din Europa şi am să le arăt alternativa, în mod clar că vor găsi posibilităţi de finanţare", a spus democrat liberalul.

Candidatul a susţinut că CET-ul pe gaz este o soluţie păguboasă, chiar şi construit din fonduri europene, pentru că preţul gazelor naturale "se va scumpi exponenţial" şi odată cu el facturile orădenilor. "În plus, cine ne garantează că nu se închide robinetul la gaz, că nu îngheaţă gazul pe conductă? În schimb, dacă mergem pe apă geotermală şi puncte termice pe gaz avem o alternativă. Dacă crapă o sondă, dăm drumul la gaz", a spus PDL-istul.

Încălzirea pe apă geotermală este "o poveste"

Replica lui Bolojan a venit imediat, arătând că soluţia democrat-liberalului este nefezabilă pentru că resursa de apă geotermală nu poate asigura nici pe departe necesarul oraşului. "Teoria apei geotermale încălzite în acestă pondere (de 80% - n.r.) este o poveste", a spus liberalul, făcând trimitere la datele furnizate de operatorul Transgex, care vorbesc de posibilitatea expoatării resursei geotermale într-un procent de maxim 20% în încălzirea oraşului.

Edilul a spus că în ciuda afirmaţiilor opozanţilor proiectului, scumpirea gazului nu va genera automat şi scumpirea gigacaloriei. "Vreau să spun un lucru cât se poate de clar. Aşa cum aţi spus, preţul la gaz şi la cărbune va creşte, dar asta va însemna şi majorarea preţului la energie electrică, iar această centrală vinde eneregie electrică şi încasează bonusuri pentru că lucrează în regim de cogenerare, fapt care ne va permite să obţinem un preţ corect pentru populaţie", a spus liberalul.

Parcările: plătite sau gratis?

În încheierea dezbaterii, cei doi candidaţi s-au mai contrazis pe tema oportunităţii taxării locurilor de parcare, inclusiv a celor de la domiciliu, Mihai Groza afirmând că va elimina taxele de parcare, în vreme ce Ilie Bolojan a arătat că aceasta este singura modalitate prin care municipalitatea poate asigura locuri de parcare libere pentru orădenii care au de lucru la instituţiile din zona centrală, pentru că altfel acestea ar fi ocupate de maşinile funcţionarilor.

În ceea ce priveşte parcările rezidenţiale, liberalul a mai spus că asociaţiile de proprietari au fost cele care le-au cerut. Locurile de parcare cu plată se atribuie numai la cererea asociaţiilor de proprietari, care se şi ocupă de împărţirea acestora, diminuând astfel certurile dintre vecini pe tema locurilor de parcare.

La final, Bolojan a subliniat din nou că nu va face promisiuni pe care nu le va putea onora, amintind că partidul lui Groza a avut 8 ani (între 2000 şi 2008) administraţia locală şi nu a făcut nimic din ceea ce prezintă azi ca proiect fezabil, pe când el a demonstrat în 4 ani că "faptele fac diferenţa". Ironizând, Groza a spus că "din păcate, unele fapte fac diferenţa în buzunarele orădenilor, pentru că serviciile plătite de aceştia sunt tot mai scumpe"...