Oradea va găzdui, în luna februarie a anului viitor, Congresul jubiliar al UDMR, la fel cum, în urmă cu 20 de ani tot aici s-a desfăşurat şi primul congres al Uniunii, cel de înfiinţare.

La Congres, care este structura cea mai reprezentativă a unei formaţiuni politice şi care în cazul Uniunii maghiare se desfăşoară o dată la doi ani, vor participa, potrivit spuselor viceprimarului Rozalia Biro, între 700 şi 800 de lideri ai UDMR din întreaga ţară.

Rozalia Biro, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, a explicat pentru BIHOREANUL din ce motiv a fost aleasă Oradea ca loc al următorului Congres. "În UDMR, alegerea unei localităţi pentru organizarea Congresului se face în urma concurenţei mai multor organizaţii, care depun proiecte pentru a câştiga acest drept. La ultima reuniune a CRU (desfăşurată sâmbătă şi duminică la Târgu Mureş - n.r.), au concurat cu proiecte organizaţia Ciuc şi Bihor. În urma analizei celor două proiecte, preşedintele executiv al Uniunii a propus delegaţilor la şedinţa CRU ca următorul Congres să aibă loc la Oradea, iar aceştia au acceptat, prin vot propunerea".

Biro a precizat că proiectul UDMR Bihor a avut câştig de cauză datorită mai multor factori, între care cel mai mult contează existenţa Aeroportului foarte aproape de oraş, existenţa infrastructurii de hoteluri şi restaurante într-o zonă compactă din oraş, precum şi faptul că organizaţia judeţeană Bihor a avut o ofertă financiară mai bună decât cea a organizaţiei Ciuc. "Fiecare organizaţie, în proiectul înaintat, face o ofertă de buget propriu pentru organizarea Congresului, iar noi am oferit un aport bugetar mai mare", a spus Rozalia Biro.

Viceprimarul a adăugat, de asemenea, că la stabilirea Oradiei pentru Congres a mai contat şi reputaţia bună a organizaţiei UDMR Bihor. De altfel, aceasta se poate mândri că are în Guvernul României un ministru, la Sănătate, în persoana lui Cseke Attila.

Nu în ultimul rând, programarea Congresului UDMR la Oradea are şi o valoare simbolică în condiţiile în care acesta e un congres jubiliar, al X-lea, şi că acum 20 de ani, înfiinţarea Uniunii a fost decisă în acelaşi oraş.