Consilierul local UDMR Kirei Melinda este de părere că orădenilor din zona centrală le va fi afectat dreptul la proprietate prin autorizarea proiectului imobiliar propus de milionarul Viorel Micula, care intenţionează să ridice un ansamblu rezidenţial cu un bloc turn cu 19 etaje pe locul fostei fabrici Mecord.

"Acest obiectiv este numai în interesul investitorului privat", a declarat Kirei, marţi, într-o conferinţă de presă. "Locuitorii din zonă au fost păcăliţi în timpul consultării, deoarece timp de 8 zile a fost prezentat un PUZ (Plan Urbanistic Zonal nr), iar apoi schimbat cu altul. Acesta din urmă prevede afectarea unui număr mult mare de proprietăţi, spre deosebire de primul. Este vorba despre o întreagă stradă".

Concret, proiectul imobiliar ar depăşi cu mult înălţimea clădirilor din zonă, iar planul îi va împiedica pe ceilalţi proprietari să îşi folosească bunurile potrivit propriilor interese. "Este vorba, în principal, de locuitorii de pe strada Ion Ghica. În prima variantă de PUZ, aceştia nu erau afectaţi. În cea de a doua variantă, care este şi cea reală, oamenii nu vor putea să-şi construiască în locul actualelor locuinţe doar imobile cu un regim de înălţime de 5-7 etaje, pentru că aşa scrie în plan. Dacă nu vor, trebuie să facă un nou PUZ. Care este tot o cheltuială mare", a explicat consilierul local.

PUZ-ul propus de Viorel Micula poate fi consultat pe site-ul Primăriei Oradea. Pentru a-şi proteja proprietăţile, Kirei le recomandă persoanelor afectate să îşi depună în scris toate obiecţiile, ca să primească răspuns tot în scris. "Doar în acest fel se pot face ulterior demersuri în Justiţie", a mai spus consilierul, care solicită administraţiei locale să respingă PUZ-ul propus de arhitecţii milionarului, aflat în prezent în fază de consultare publică.

În opinia lui Kirei, administraţia locală trebuie să analizeze atent situaţia şi, la luarea unei decizii, să aibă în vedere interesul public. "Aprobarea acestui PUZ nu satisface interesul general. Nu este vorba despre un obiectiv de interes local, iar în astfel de situaţii autoritatea publică locală are obligaţia de a analiza propunerile făcute de către proprietarii terenurilor afectaţi", a mai spus consilierul local.