Aprobarea organigramelor unora dintre instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Bihor a fost, marţi, prilejul pentru promovarea într-o funcţie de conducere la Teatrul de Stat a actorului Daniel Vulcu, reprezentant PNL.

Aleşii bihorenilor au votat fără nicio modificare organigramele şi statele de plată la Direcţia de Asistenţă Socială, Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Populare, Aeroportului şi Biblioteca Judeţeană, dar au ajuns să se lupte între ei când discuţiile au ajuns la Teatrul de Stat.

Tonul controverselor l-a dat consilierul liberal Florin Birta care, în numele comisiei juridice a Consiliului Judeţean, a propus schimbarea funcţiilor actuale de director artistic ale trupelor română, Iosif Vulcan (deţinută de Elvira Platon-Rîmbu), şi respectiv maghiară, Szigligeti Ede (deţinută cu delegaţie, ca interimar, de Levente Demeny), cu funcţiile de director de trupă. Culmea este, însă, că propunerea lui Birta fusese votată, în comisie, nu doar de reprezentanţii PNL şi ai aliaţilor din UDMR, ci şi de consilierul PDL Marcel Tarţa, precum şi de cel al PSD, Ovidiu Copil.

Practic, prin rebotezarea şefiei trupelor, s-a dat posibilitatea ca actriţa Elvira Platon- Rîmbu să fie schimbată, pe motivul - nemărturisit de consilieri - că este o apropiată a preşedintelui PDL Bihor Petru Filip, cu actorul Daniel Vulcu, consilier municipal PNL. Ceea ce, de fapt, s-a şi întâmplat, astfel încât imediat ce s-a votat redenumirea funcţiilor, a fost pecetluită şi schimbarea de persoane.

Înlocuirea Elvirei Platon-Rîmbu cu Daniel Vulcu a întâmpinat opoziţia grupului de consilieri judeţeni PDL, insuficientă însă pentru ca modificarea să fie oprită la vot.

În trecut, reprezentanţii PNL au încercat şi schimbarea actualului director general al Teatrului de Stat, Lucian Silaghi (membru PDL), tot cu Daniel Vulcu, dar intenţia n-a fost dusă până la capăt. Totuşi, Silaghi a fost "atins" la judecarea activităţii profesionale, reprezentanţii liberalilor din comisia de evaluare dându-i doar nota 7 pentru competenţa managerială.

Pentru ca Elvira Platon-Rîmbu să nu rămână fără post, fosta de acum directoare artistică a beneficiat şi ea de "inventarea" unei noi funcţii, astfel încât o va exercita pe cea, nou-creată, de şef de serviciu la trupa Iosif Vulcan.