Şedinţă fără emoţii în prima întrunire de lucru a Consiliului Local. Aleşii orădenilor au adoptat joi nu mai puţin de 41 de hotărâri, cu majorare de voturi şi fără comentarii, în doar 40 de minute.

Conform hotărârii aleşilor, începând din 1 iulie, orădenii vor plăti tarife de apă potabilă şi servicii de apă şi canalizare majorate cu rata inflaţiei. Majorarea intervine potrivit obligaţiilor asumate de Compania de Apă Oradea prin contractul de finanţare privind implementarea proiectului "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor" derulat prin intermediul asociaţiei de dezvoltare intercomunitară Aparegio. Astfel, începând de săptămâna viitoare orădenii vor plăti 3,71 lei (cu TVA inclus) pe metrul cub de apă spre deosebire de 3,55 lei cât plătesc în prezent.

La fel, tarifele pentru serviciile de canalizare, respectiv de evacuare a apelor pluviale vor fi majorate cu câte zece bani la 1,59 lei şi 0,48 lei pe metrul cub.

Bugetarii vor câştiga cu 8% mai mult

Aleşii orădenilor au aprobat în şedinţa de joi, tot fără comentarii, rectificarea bugetului local pe anul în curs. Principala modificare a intervenit la bugetul de salarii al Primăriei şi instituţiilor subordonate ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanţei 19 din 2012 care prevedere recuperarea reducerilor salariale şi majorarea salariilor bugetarilor cu 8% începând din luna iunie raportat la nivelul din luna mai 2012.

Cea de-a doua creştere salarială va interveni începând din 1 decembrie, când lefurile vor creşte cu 7,4% raportat la nivelul din luna noiembrie. Recuperarea salariilor tăiate va împovăra bugetul de cheltuieli al municipalităţii cu circa 2,5 milioane lei. Dar, în schimb, ţinând cont şi de majorările ce vor fi făcute în cazul celorlalţi bugetari din oraş, Direcţia Economică estimează că va aduce circa 5,6 milioane lei în plus la bugetul local din cota defalcată din impozitul de salarii.

Să se repare!

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au dat curs, cu unanimitate de voturi, şi propunerii formulate de Direcţia Tehnică privind darea în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a unui sector de drum de 4,3 kilometri din Drumul Naţional 79 Oradea - Arad. Sectorul atribuit CNADNR se află în prezent în administrarea municipalităţii şi se întinde de la ieşirea din oraş până la limita administrativă a comunei Nojorid.

Primarul Ilie Bolojan a făcut demersuri pentru transferul porţiunii de drum în administrarea companiei pentru a putea fi refăcut odată cu lucrările de modernizare executate la drumul de Arad de către firma Astaldi.

Iniţiativa a fost apreciată inlcusiv de liderul grupului PDL din Consiliul Local, Dorin Corcheş. "Mă bucur să văd o schimbare de optică din partea conducerii executivului local. Dacă în urmă cu câţiva ani Primăria dorea să luăm de la CNADNR troansoane de drum, acum le dăm în întreţinerea şi administrarea bugetului central", a spus Corcheş.

Împărţeala pe comisii

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a mai figurat aprobarea componenţei comisiilor de lucru din subordinea deliberativului local. Comisiile de lucru au trebuit refăcute având în vedere că acestea sunt conduse în majoritatea cazurilor de unul dintre cei doi viceprimari şi sunt formate din consilieri locali iar aici au intervenit modificări majore în urma alegerilor din 10 iunie.

Spre exemplu, viceprimarul Ovidiu Mureşan a înlocuit-o pe Rozalia Biro la conducerea comisiilor care se ocupă de analizare cererilor de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, precum şi în comisia privind ordinea prioritară la atribuirea unei locuinţe ANL.

Dacă în unele comisii noua putere locală USL s-a limitat la a-şi promova oamenii, în cazul comisiei care se ocupă de vânzarea prin licitaţie deschisă ori prin negociere directă a terenurilor aflate în proprietatea Consiliului Local, pentru un plus de transparenţă, este reprezentată fiecare formaţiune politică din deliberativ.

Comisia îi are în componenţă pe Dan Octavian (PNL), Lucian Uniţa (PSD), Adelina Coste (PDL) şi Huszar Istvan (UDMR), pentru fiecare post fiind nominalizat un supleant din acelaşi partid pentru caz de necesitate.