Consiliul Local Oradea a aprobat joi, în şedinţă extraordinară, cu unanimitate de voturi şi fără niciun comentariu majorarea tarifelor practicate de societăţile şi regiile subordonate cu un procent de 5%. Măsura a fost luată pentru a compensa creşterea TVA de la 19% la 24% începând cu 1 iulie.

Astfel, din această lună metrul cub de apă potabilă furnizat de Compania de Apă Oradea a crescut de la 2,94 lei la 3,17 lei, iar serviciile de canalizare s-au scumpit de la 1,23 lei la 1,33 lei.

La fel, preţul unei gigacalorii furnizate de Electrocentrale a fost majorat de la 236,10 lei la 246,12 lei. Cum pentru preţul integral orădenii plăteau 164,93 lei gigacalorie, diferenţa fiind suportată din bugetul local şi bugetul de stat, cota care revine populaţiei a fost majorată şi ea la 174,71 lei pe gigacalorie.

Majorarea de 5% s-a aplicat inclusiv la tarifele şi taxele practicate de RAPAS. Spre exemplu, preţul unui bilet de intrare la Grădina Zoologică a crescut de la 2,5 lei la 3 lei iar taxa pentru săpatul şi umplutul unei gropi de mormânt a fost majorată de la 80 lei la 83 lei. Noile tarife vor fi valabile începând cu primele facturi emise în această lună.

Vezi detalii în articolul: "Vin scumpirile!"