Consiliul Local a hotărât, joi, trecerea în domeniul public a unei suprafeţe de 10 hectare de teren cu destinaţia "parc Salca" pe amplasamentul de lângă complexul comercial Lotus, punând astfel pământul la adăpost de eventuale revendicări.

Hotărârea a fost adoptată la limită, cu doar 18 voturi, minimum permis de lege, de către reprezentanţii PNL, UDMR şi PSD. Grupul de consilieri PDL, cu excepţia medicului Nicuşor Lepădatu, care a votat "împotrivă", a preferat să se abţină de la vot. Democrat-liberalii au fost intimidaţi de intervenţia avocaţilor dezvoltatorilor imobiliari care revendică în instanţă 4 din cele 10 hectare de teren, în baza unor drepturi litigioase.

Ameninţaţi cu plângeri penale

În premieră pentru actualul mandat al Consiliului Local, avocatul Corina Domocoş, decanul Baroului de Avocaţi, a luat cuvântul în numele clienţilor săi afirmând în plenul şedinţei că pe suprafaţa de teren în cauză au fost deschise procese.

"Dorinţa mea în reprezentarea clienţilor mei este de a mai reflecta cu privire la această hotărâre şi de a chema proprietarii la masa tratativelor", a spus Domocoş. Avocatul a înaintat consilierilor locali un memoriu prin care ameninţă că "dacă situaţia se impune, vom formula plângeri penale în care ne vom constitui parte civilă".

Avocatul a arătat că, în 2010, deliberativul local a mai trecut o dată în domeniul public 15 hectare de teren din parcul Salca şi a fost nevoit să revină asupra hotărârii pentru că pe amplasamentul în cauză existau deja sentinţe definitive şi executorii de retrocedare a unei părţi din teren.

Amânare respinsă

Intervenţia a avut efecte doar asupra grupului de consilieri PDL. În urma unei pauze de consultări, Dorin Corcheş, şeful grupului, a cerut amânarea dezbaterilor pe această temă pentru şedinţa extraordinară de la mijlocul lunii aprilie, motivând că se impune un răgaz pentru a studia documentele.

Propunerea a fost respinsă de primarul Ilie Bolojan. "Până la şedinţa extraordinară e posibil ca instanţa să mai producă o sentinţă definitivă şi irevocabilă şi vom rămâne cu doar câteva hectare", a protestat Bolojan.

"Se poate vota!"

În apărarea cauzei municipalităţii, şeful Direcţiei Juridice a Primăriei, Eugenia Borbei, a arătat că persoanele care revendică acum teren în parcul Salca nu au avut niciodată pământ acolo pentru a fi împroprietăriţi pe vechiul amplasament şi nu au obţinut sentinţe definitive şi irevocabile pentru a bloca transferul terenului.

La cererea consilierului Pasztor Sandor, secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, cel care veghează  la legalitatea hotărârilor emise de deliberativul local, a intervenit declarând că procesele nu afectează trecerea amplasamentului în domeniul public. "În condiţiile în care nu există o sentinţă definitivă şi irevocabilă acolo, proiectul este în regulă şi se poate vota", a spus Vila.

După dezbateri prelungite, consilierii locali au adoptat cu minimum de voturi permis de lege trecerea celor 10 hectare în domeniul public. Hotărârea urmează să intre în vigoare după ce va primi aviz de legalitate din partea Instituţiei Prefectului.