Cele opt proiecte de hotărâre pe baza cărora municipalitatea vrea să solicite finanţări europene în valoare de circa 14 milioane euro au fost aprobate vineri cu numai 18 voturi, minimum permis de lege. Dezbaterile din plenul Consiliului Local au fost cu atât mai tensionate cu atât angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) vor trebui să finalizeze şi să depună toată documentaţia înainta termenului limită de 31 ianuarie.

Grupul de consilieri PDL s-a abţinut de la vot invocând faptul că documentele au ajuns pe masa aleşilor prea târziu pentru a se mai putea pronunţa asupra lor în cunoştinţă de cauză. "Sunt mai mult de zece materiale care nu au intrat în dezbaterile pe comisii şi nu au ajuns pe masa consilierilor nici măcar înaintea şedinţei, ci la o jumătate de oră după începerea dezbaterilor", a protestat Dorin Corcheş, liderul grupului PDL din Consiliul Local.

"E interesul oraşului..."

În replică, şeful DMPFI, Marcel Boloş, a invocat, în apărerea subordonaţilor săi, volumul mare de muncă pe care l-au implicat proiectele supuse spre aprobare în condiţiile în care termenul de predare este extrem de strâns. "Aici este vorba de interesul oraşului. Cu o astfel de oportunitate nu ne vom mai întâlni în viaţa asta aşa că va trebui să ne încadrăm în termenul de 31 ianuarie dacă vrem să atragem aceste fonduri", a spus Boloş.

Directorul a precizat că deşi proiectele de hotărâre au ajuns pe masa consilierilor locali în ultima clipă, aceştia nu pot invoca faptul că nu ştiu despre ce este vorba. "Pentru fiecare din proiectele supuse acum votului există acordul de principiu al Consiliului Local încă din august 2012 când s-a aprobat comandarea temei de proiectare", a declarat directorul.

Democrat-liberalii nu s-au lăsat impresionaţi însă de argumentele directorului. "Înţelegem că este vorba de proiecte importante. Pentru a nu fi acuzaţi că nu ne interesează problemele oraşului, grupul de consilieri PDL este dispus să vină şi mâine la şedinţă şi poimâine, numai să voteze în cunoştinţă de cauză. Dacă angajaţii Primăriei lucrează şi noaptea ca să se încadreze în termenul limită şi noi putem lucra în plus", a spus Cristian Ile în numele grupului PDL.

Bani pentru spitale, drumuri şi biserici...

În final, Consiliul Local nu va mai trebui să se întrunească pentru şedinţe de week-end. Proiectele de hotărâri au fost adoptate cu votul grupului de consilieri PNL-UDMR-PSD iar angajaţii DMPFI s-au şi apucat să scrie cererile de finanţare.

Cele opt proiecte vor concura pentru finanţare transfrontalieră pe axa România-Ungaria şi vizează atragerea a nu mai puţin de 14 milioane euro.

Din aceşti bani municipalitatea vrea să reabiliteze blocurile operatorii de la Spitalul Municipal şi Spitalul Judeţean, să contruiască drumul expres din strada Ecaterina Teodoroiu, să transforme dealul Ciuperca într-o grădină publică, să reabiliteze trei biserici orădene, sinagoga neologă şi să construiască un centru de afaceri pe amplasamentul pieţei Rogerius. Cererile de finanţare vor trebui depuse până la sfârşitul lunii ianuarie, acestea urmând să fie supuse unei proceduri de evaluare care ar putea să dureze şi patru luni.