Consiliul Local ar putea plăti analizele medicale pentru toţi copiii orădeni din clasele I şi a V-a. Propunerea a fost făcută de grupul de consilieri locali ai UDMR, aliaţi ai PNL la guvernarea din plan local, şi va fi supusă aprobării Consiliului în şedinţa de joi, 10 februarie, la votarea bugetului local pe anul 2011.

"Considerăm că este de o importanţă majoră să fim o administraţie publică locală care investeşte în copiii şi tinerii din comunitate", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, viceprimarul Rozalia Biro, liderul grupului UDMR din deliberativul local.

Conform declaraţiei viceprimarului, măsura va fi luată încă din anul şcolar 2010-2011 pentru a proteja sănătatea copiilor orădeni. "Am considerat utilă o astfel de măsură pentru că nu ştiu câţi dintre părinţii orădeni îşi duc copiii la o examinare medicală înainte de începerea anului şcolar. Eu una mi-am dus copiii la examen oftalmologic pentru că port ochelari şi am vrut să aflu dacă nu cumva miopia s-a moştenit. La fel ca mine, probabil sunt părinţi care îşi duc copiii la control doar ocazional", a spus Rozalia Biro.

Cinci seturi de analize

Grupul de consilieri UDMR a propus ca toţi copiii de clasele I şi a V-a să fie supuşi în cadrul Spitalului Clinic Municipal "Gavril Curteanu" unei examinări medicale care să cuprindă analize în domeniul oftalmologic, ORL, stomatologic, analize de sânge precum hemograma şi un examen coproparazitologic. "Am făcut un calcul aproximativ şi analizele medicale pentru cei 1.811 de copii de clasa I şi 1.834 de copii de clasa a V-a înscrişi în anul şcolar 2010-2011 ar costa circa 100.000-110.000 euro", a mai spus viceprimarul de Oradea.

Rozalia Biro a mai afirmat că povara pe bugetul local va fi mult mai mică, pentru că administraţia locală va face demersuri pe lângă Casa de Asigurări de Sănătate Bihor pentru decontarea analizelor efectuate de copii, iar o parte din analize vor fi efectuate gratuit. "Serviciul Maltez a venit cu propunerea ca examenul oftalmologic să fie efectuat gratuit de medici care sunt membri ai asociaţiei. Nu ar fi exlus să primim şi alte oferte similare", a spus viceprimarul.

Cu ochii pe copii

Pe lista propunerilor ridicate de consilierii UDMR se mai numără monitorizarea video a spaţiilor comune, cum ar fi holurile, curţile şi intrările, de la unităţile de învăţământ orădene, investiţie estimată la circa 25.000 lei. Imaginile preluate de camerele video vor fi accesate de părinţi, prin Internet. "Eu, ca mamă, aş fi foarte curioasă dacă aş avea copil la creşă sau grădiniţă să văd ce face atât el cât şi educatoarea. Pentru că atunci când copilul vine acasă şi povesteşte că s-a bătut cu alt copil şi întrebi unde era cadrul didactic, afli cu surpriză că nu era de faţă", a spus viceprimarul.

Rozalia Biro este convinsă că monitorizarea video nu va eradica violenţa juvenilă, dar măcar o va ţine sub control. "Probabil dacă punem camere copiii se vor bate la 500 de metri de poarta şcolii, dar măcar în şcoală vor fi în siguranţă", a mai spus Biro. Liderul grupului de consilieri UDMR, a mai spus că în prezent, şapte unităţi şcolare din Oradea, majoritatea colegii, au implementat un sistem de monitorizare video, iar rezultatele sunt încurajatoare.

Tot în şedinţa de Consiliu Local de joi, 10 februarie, grupul de consilieri UDMR va propune continuarea programului privind iniţierea în înot a elevilor de clasa a II-a, început în anul 2009, premierea elevilor cu rezultate deosebite şi acordarea de subvenţii pe mijloacele de transport în comun pentru studenţii de la facultăţile orădene.